Radar · Nyheter

26 döda kroppar hittade efter våldsam brand

Petros Giannakouris/AP | Minst 50 personer har omkommit i de grekiska skogsbränderna.

Minst 50 personer har omkommit i de omfattande skogsbränder som härjar i närheten av den grekiska huvudstaden Aten.
De flesta döda har hittats i sina hem eller i bilar i strandorten Mati fyra mil öster om Aten. Strax intill en restaurang nära havet i Mati har 26 döda kroppar upptäckts. UD har inga uppgifter om skadade svenskar.

Över 100 människor rapporteras skadade, 16 av dem barn. Elva personer har allvarliga skador, enligt en talesperson för den grekiska regeringen, skriver AFP.
Vid en restaurang vid havet i strandorten Mati hittades 26 döda kroppar, enligt grekiska Röda Korset. Det gör att antalet döda i bränderna stiger till minst 50.

Inga skadade svenskar

Svenske Marcus Persson befann sig på ett hotell strax norr om hamnstaden Rafina under måndagen. Han och övriga gäster uppmanades att ta sig till stranden i närheten, berättar han för SVT Nyheter.
– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken.

Människor som samlats på stranden plockades upp av båtar och kördes sedan med bussar till hotell i Aten.

Resebolaget Solresor hade tolv svenska turister i det branddrabbade området, rapporterar SR Ekot. Svenskarna evakuerades till hotell i centrala Aten sent på måndagskvällen.
– I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar skadats, säger Per Karlsson från UD:s presstjänst till TT.

UD uppmanar svenskar som är i Grekland eller på väg till Grekland att följa lokala medier och instruktioner från de lokala myndigheterna.

"Inte ens en ort"

Mati ligger nära Rafina och regionen är populär bland inhemska turister, framför allt pensionärer och barn som åker på läger.
– Mati är inte ens en ort längre. Jag såg lik, utbrända bilar. Jag är lycklig att jag lever, säger en kvinna till tv-kanalen Skai, enligt Reuters.

Många som tros befinna sig i området har inte gått att lokalisera.
Danska researrangören Bravo Tours, som under natten rapporterat tre danska turister som saknade, meddelar tidigt på morgonen att de har kommit i kontakt med dem och att de är i säkerhet, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Människor uppmanas att evakuera området, där hundratals hus har förstörts. Många har fått fly till stränder öster om Aten för att räddas med båtar.

300 brandmän

Över 300 brandmän, fem flygplan och två helikoptrar deltar i räddningsarbetet, sade Atens brandchef Achille Tzouvaras till AFP på måndagen. Även armén har kallats in för att bekämpa bränderna.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och, liksom Sverige i sommar, har Grekland vänt sig till EU för att via unionens samarbete få hjälp med att bekämpa bränderna, både från luften och på marken. Hjälp väntas från bland annat Cypern.

Bränderna är de största i området på tio år.

De kraftiga vindarna och den höga temperaturen, uppemot 40 grader, har försvårat räddningsarbetet. Väster om huvudstaden har en av Greklands mest vältrafikerade motorvägar mellan Aten och staden Korinth stängts av. En bred rökpelare stiger mot himlen över huvudstaden och Akropolis.