Radar · Nyheter

Polis tar över kampen mot extremism

Bertil Ericson/TT | Poliskommissarien Jonas Trolle kommer att leda arbetet mot våldsbejakande extremism.

Som poliskommissarie har han sett våldsbejakande extremism på nära håll.
Nu får Jonas Trolle uppdraget att leda Center mot våldsbejakande extremism.

Trolle presenterades vid en presskonferens av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). På frågan vad som blir huvudsakliga uppgiften för Trolle och centret, säger Johansson:
– Att understödja kommuner och andra grupper som jobbar med att bryta utvecklingen och minska rekryteringen till sådana här grupper.

Gällande vilken typ av rörelse som utgör störst hot, säger justitieministern:
– De är olika i storlek. Den vänsterautonoma är den minsta medan de andra två – högerextremister och extrema islamister – är något fler. Hos alla tre finns dock individer som har motivation och förmåga att genomföra terroristdåd. Det här är en allvarlig brottslighet.

46-årige Trolle kommer närmast från en tjänst som poliskommissarie och biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm i Stockholm.
– Jag har haft flera ärenden där grovt kriminella varit knutna till sådan här verksamheten och man finansierar den verksamheten genom andra brott. Det finns täta sammankopplingar, säger han till TT.
Enligt Trolle har dessa kopplingar blivit allt mer synliga.

TT: Vad kan ett sådant här center göra som poliserna inte redan kan?
– Polismyndigheten är en stor organisation och i sådana här tider med polisbrist och stora utmaningar kan det behövas andra aktörer som tar ett huvudansvar för frågor. I en stor myndighet riskerar särintressen att drunkna lite grann, säger Trolle.

Center mot våldsbejakande extremism har sedan tidigare inrättats vid Brottsförebyggande rådet (Brå) och Trolle tillträder nu sin nya tjänst den 1 september 2018.