Radar · Nyheter

Värsta ovädret på 30 år i Japan

Haruka Nuga/AP | Förstörelsen är stor efter det svåra regnovädret i Japan.

Där vattnet sjunkit undan är det nu som ett månlandskap – finkornig sand har lagt sig överallt. Varmt är det också, uppåt 35 grader på sina håll.
Hittills har man räknat till 156 döda efter det värsta regnoväder som Japan upplevt på 30 år.

Japansk räddningspersonal går från hus till hus. Finns där någon som behöver hjälp? Eller också, någon som inte klarade livet i översvämningen?
– Jag är rädd för att en del äldre som bor ensamma inte lyckades komma undan, säger Hideto Yamanaka som leder ett lag om 60 brandmän som genomsöker bostadshusen i Kurashiki där vattenmassorna dränkte hela stadsdelar.
– Fysisk svaga personer kan ha kommit i väg för sent när det häftiga regnet började och lade hela området under vatten, säger han till AFP.

Söker i varje hus

Vi undersöker varje enskilt hus, vi vet att det är en kamp mot tiden, säger en talesperson för Okayamaprefekturens regering till AFP.
Men nu är det så torrt att folk går med en tygbit för ansiktet för att slippa andas in dammet som rörs upp av varje rörelse.

Inne på en frisersalong är de röda sofforna, kundstolarna och hårtorkshuvarna täckta av ett blekgult skikt. Alla butiker håller stängt.

Såg hemmet sjunka

Fumiko Inokuchi, 61, som försöker städa upp i sitt förstörda hem, berättar att hon tog sig tvärs över gatan till ett tre våningar högt äldreboende när ösregnet kom.
– Jag såg mitt hem sjunka under vattnet och det fanns ingenting jag kunde göra. Jag kände mig så hjälplös.
– Vi byggde det här huset två år efter att vi gift oss och uppfostrade våra tre små pojkar här till vuxna män. Så mycket minnen, säger hon med tårarna rinnande och ett fotografi i handen.

Kenji Ishi, 57, som hade stannat kvar hemma trots evakueringsordern, berättar för Reuters:
– Vi hade fått så många evakueringsorder tidigare utan att något hänt, så jag trodde det skulle bli samma sak nu.
Han blev räddad med militärbåt från ett fönster på andra våningen i sitt hus.

Ny evakuering

Tusentals människor är kvar på uppsamlingsplatser där de erbjuds vatten och dusch. Och blir uppmanade att akta sig för värmeslag om de tänker ge sig ut och reparera sina hus.
Regeringen meddelar att 75 000 personer ur polis, brandkår och liknande nu deltar i hjälp- och sökoperationer sedan ovädret dragit bort och vattnet sjunkit. Flera tiotal människor är rapporterade saknade.

I Fuchu i Hiroshima kom en ny evakueringsorder då en flod plötsligt började stiga när en damm brast. Massor av bråte och drivved far fram i den förvildade forsen.