Radar · Analys

Brexitkaos öppnar för Corbyn

Storbritanniens försök att stänga dörren till EU har öppnat de politiska falluckorna på hemmaplan. Under lång tid har Theresa Mays position som premiärminister och Brexitchef alltmer ifrågasatts och utmanats – och lika mycket av verklighetens komplexa skeenden som av tunga aktörer i de egna leden.

ANALYS. När det gäller det senare innebär utrikesminister Boris Johnsons och Brexitminister DavidDavis avhopp inom loppet av några dagar inte bara att Mays handlingsutrymme och förespråkande av ett ”mjukt EU-uttåg” försvagas avsevärt. Hennes politiska utsikter förefaller mer eller mindre utdömda.

”Drömmen om Brexit håller på att dö”, skrev Boris Johnson i ett brev som publicerades i brittiska medier i samband med den förre Londonborgmästarens avgång. Frågan är bara vad som i Johnsons ögon är döende: Storbritanniens EU-utträde eller hans egna politiska drömmar?

Stängd dörr för Johnson...

Att Johnson hyser förhoppningar om att en dag själv få skriva in sig som hyresgästen i nummer 10 på Downing Street sägs vara en av de sämre bevarade hemligheterna i brittisk politik. Däremot är det oklart om inte hans agerande nu spolierar hans möjligheter för evig framtid.

”Johnson har blivit en djupt splittrande figur och särskilt avskydd bland före detta David Cameron-anhängare i parlamentet, vilka vill förhindra honom från att bli premiärminister till vilket pris som helst. May har däremot sänt ett kraftfullt meddelande för att vinna över dessa parlamentsledamöter vid händelse av en förtroendeomröstning”, skriver Stephen Bush, politisk korrespondent för New Statesman.

...öppnar för Corbyn

Men trots Mays försäkran om att vinna en eventuell förtroendevotering i parlamentet gör avhoppen henne i det närmaste oförmögen att ro Brexit i hamn och samtidigt fortsätta leda en konservativ regering utan att utlysa nyval. Det brittiska pundet rasar och allmänhetens förtroende för Tory-regeringen faller jämsides med det samtidigt som Jeremy Corbyns Laborparti gnider händerna i kulisserna, beredda att agera närhelst en öppning skulle blotta sig.

–Det är tydligt att regeringen är inkapabel att säkra en uppgörelse som skyddar ekonomin, jobben och levnadsstandarden, sa Corbyn i parlamentet samtidigt som han drog ner skrattsalvor från sina partivänner inom Labor för att ha konstaterat att det lagda Brexit-förslaget må ha tagit ”år att förbereda, men endast dagar att smula sönder”.

Nyval eller inte?

Nyval i det här läget skulle än mer skadeskjuta Mays konservativa parti och helt rasera de dominobrickor som den förre premiärministern David Cameron byggde senare delen av sitt styre på när han i ett desperat försök att vinna väljarnas förtroende ännu en gång utlovade en folkomröstning om Storbritanniens fortsatta EU-medlemskap.

Svaret på den folkomröstningen vet vi, desto mindre vet vi vilket som blir nästa steg för Theresa May och Jeremy Corbyn, två politiker från varsitt hörn av det politiska schackbrädet, men med en sak gemensamt: EU-uttåget som inrikespolitisk förbannelse som få ledande brittisk politiker i Storbritannien numera vill röra i med tång.