Radar · Nyheter

DO: Man får inte välja bort hemtjänstpersonal

I flera kommuner i Västernorrlands län har man gett vårdtagare möjlighet att välja bort hemtjänstpersonal från andra länder.

En granskning av P4 Västernorrland visade att flera kommuner har erbjudit vårdtagare möjligheten att välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst. Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO) genomfört en tillsyn av kommunernas arbete och kommit fram till att det är diskriminerande att välja bort personal på grund av deras ursprung.

– Vi har inte tittat på om man i något enskilt fall har utsatt någon arbetstagare eller arbetssökande för diskriminering, men eftersom vi vet att den här frågan är viktig så var det angeläget att redogöra för rättsläget, säger Claes Lundstedt, pressansvarig på DO.

Sveriges Radios granskning visade att det var möjligt för vårdtagare att välja bort personal med utländsk bakgrund i alla kommuner i Västernorrland. DO kommer dock inte att gå vidare i ärendet, eftersom man anser att kommunerna man genomfört tillsyn hos har kunnat visa att de har ett bra arbete mot diskriminering.

TT