Glöd · Debatt

Vad ska göras för att minska hot på internet?

I samband med fotbolls-VM för herrar har flera personer utsatts för trakasserier på nätet. Vad tycker du bör göras för att minska hoten på Internet?

– Företag som tillhandahåller kommersiella plattformar för digital kommunikation måste bli bättre på att ta in anmälningar, behandla och bestraffa användare som uppenbart sysslar med trakasserier, hot och hets mot folkgrupp. Ingen av de större sidorna sköter det på en okej nivå i dag. I längden borde vi dock sikta på att bryta med företagsägda sidor och börja driva egna demokratiska plattformar.

<strong>Isak Gerson,</strong> 26 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm

– Hot och hat på nätet är ett problem som funnits i många år utan att minska. Det finns många fall där det funnits tydliga bevis, där polisen ändå valt att lägga ned ärenden, så det känns som detta är ett brott som polisen behöver lägga större resurser på. Kanske även utbilda fler poliser i hur man hittar de skyldiga? Det är även viktigt att de som utövar brotten inte känner sig säkra, utan inser att det finns en risk att åka fast för det.

<strong>Fatou Bakotou Darboe, </strong>47 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm

– Det är svårt att veta vad som ska göras för att minska hot och hat på nätet. Människor skriver ohejdat vad de vill och behöver aldrig stå för det skrivna. Att avhumanisera är lätt bakom en skärm. Skulle istället verkliga möten ske vore tonen förstås inte så hård. Att i hög grad tvingas ta konsekvensen av sitt hatande och hotande skulle ha effekt, liksom att lära våra barn basal medkänsla och respekt. Det är också viktigt att samhället på bred front reagerar med avsky.

<strong>Åsa Eriksson,</strong> 53 år, småskalig landsbygdsförespråkare, Uppsala