Energi · Kultur med Nike

Nikes blandade sommartips

Alicia Vikander och James McAvoy i Wim Wenders Kärlek över haven.

Wenders filmer präglas ofta av en sann berättarglädje. Skildringar av människans inre värld, hennes begär och strävan efter att nå sina mål, och hur begränsade våra möjligheter är att egentligen styra över våra öden på vägen dit. Wenders har en sällsynt genomträngande blick på den lilla människans kamp för överlevnad, oavsett vilken miljö han sätter dem i. Kärlek över haven är inget undantag.

Filmen är en gripande och intensivt spännande parallellhistoria som bygger på det klassiska temat; starkt uppflammande kärlek som avbryts av yttre omständigheter. Djuphavsprofessorn Danielle och spionen James möts på ett vackert hotell i Frankrike och deras förälskelse är omedelbar och predestinerad, även om han uppenbart bär på en hemlighet, omöjlig att röja. Mötet är kort och passionerat, de skiljs med förvissningen om att ses igen, när de båda fullföljt sina uppdrag i yrket, var och en på sitt håll. Det smärtsamma avskedet ska visa sig innehålla mer mörker än vad som först kan skönjas. James skräckfyllda ögon från det svarta stengolvet i fängelsehålan och Dannys oroliga blick från u-båten på 3 400 meters djup, rymmer samma desperation och maktlöshet, samma längtan efter varandras närhet.

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman.
Foto: TT

Sommaren med Bergman – ny långfilm i SVT varje vecka.

Varje fredag hela sommaren visas en av Bergmans långfilmer med höjdpunkter som Sommaren med Monica, Smultronstället och Det sjunde inseglet.Filmerna visas mellan 8/6 och 7/9. Ingmar Bergmans 100-årsdag, 14/7, firas i SVT kl. 20.00 med en sändning från Bergmans hem Hammars på Fårö. Flera andra kända filmskapare, som Woody Allen, Ang Lee och Robert de Niro berättar hur de inspirerats av demonregissören. På SVT Play finns en mängd arkivklipp och dokumentärer om Bergman att se hela sommaren.

Bonnierförlagen satsar på barn- och ungdomslitteratur för arabisktalande läsare
Bonnierförlagen satsar på barn- och ungdomslitteratur för arabisktalande läsare.
Foto: TT

Litteratur för barn: Fenix – nytt förlag med barn- och ungdomsböcker på arabiska.

Med målet att nå nya målgrupper och möjliggöra för barn att läsa litteratur på sitt modersmål startar Bonnierförlagen nu Fenix, ett förlag med barn- och ungdomslitteratur för arabisktalande läsare. 2018 utkommer 12 böcker, varav de fem första i augusti. Svenska titlar översatta till arabiska, och arabiska titlar med och utan svensk parallelltext. Modersmålets betydelse är viktig för barn då det stärker deras identitet, liksom kunskapsutveckling i olika ämnen i skolan, inte minst svenska. Enligt statistik från Skolverket finns i dag 70 000 barn i svensk grundskola med arabiska som modersmål.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV