Energi · Recension

Med Nässelhäxan vågar vi försöka

Privat | Petra Modée.

Nässelhäxans kokbok är en klokbok på bara 78 sidor. Författaren Petra Modée ger förslag, recept och tips, beprövade erfarenheter från hennes personliga väg till omställningen, till ett liv mer nära naturen som bokens undertitel lyder. Konsumera måste vi och det ska vi göra, men låta bli att överkonsumera, det är nyckeln för Petra, nässelhäxan.

Häxa – det är en person som lever med naturen och inte emot den, enligt henne. Hon bor i norra Hälsingland och sysslar med allting som gör oss mera självständiga genom positiva förslag. Kanske har vi läst eller hört om det ena eller det andra någon gång, men det tål att upprepas. Vi får goda råd om många saker vi kan göra om vi följer årstidernas rytm, lär oss konservera, syra grönsaker, baka kakor, laga soppor, saft, tillverka vaxljus eller lingonshampo. Det börjar med hösten, sedan vinter, vårvinter, vår, försommar, sommar, ända till sensommaren, den stora skördetiden. Varje årstid introduceras med en sammanfattning – hur ser det ut i naturen? – och en karakteristisk akvarell, tyvärr inte större än ett frimärke.

Naturligtvis sysslar nässelhäxan

med nässelrecept som nässelknäcke och nässelrotste samt en beskrivning av nässlor som fiberväxt. Den har använts till tyg av olika slag, netteltyg eller nässeltyg sedan urminnes tider men slogs ut av lin som var mycket mer lätthanterligt än nässlor. Att Petra har tagit fram nässelfibrer och använt i olika sammanhang – till exempel som nässeldrev under en lerhusbyggar-kurs – förstår man. Varför inte prova på på nytt? Den här attityden genomsyrar hela boken. Petra tar oss med på denna väg till omställning på ett lätt begripligt och okonstlat sätt. Det är som om man står vid spisen eller vid bordet tillsammans med henne, tittar på medan hon berättar om handtagen. Ibland kan det gå snett som med den syrade vitkålen: ena gången blev det fantastiskt, andra gången luktade det apa. Hon vill ändå ha med ett recept på syrad vitkål eftersom det är en så suverän konserveringsmetod, skriver hon. Var inte rädd, våga!

Viktigt för Petra är också att vi vågar tillsammans. ”För hur det än är så kan vi inte förändra världen om vi inte går samman”. Länkar till olika omställningsrörelser som anordnar kurser avslutar boken. Praktiskt och vägledande.

– Nässelhäxans kokbok skulle egentligen ha blivit mycket mera omfångsrik, berättar Petra i telefonen. Men då hade boken inte blivit klar på långa vägar, säger hon med ett skratt. Hon har andra projekt på gång som hon prioriterar just nu.

Jag hoppas att nässelhäxan återkommer. Samhällets omställning har ju bara börjat.

Nässelhäxans kokbok – eller min omställning till ett liv mer nära naturen

Författare: Petra Modée
Förlag: Nässelhäxans förlag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV