Zoom

Köttgård blev vegansk oas

Anne Casparsson | Jay upplever att många delar hans synsätt.

Jay Wilde drev ett jordbruk med köttkor på gården där han själv växte upp. Men en dag sa samvetet ifrån. Han klarade inte längre av att skicka djuren till slakt. Nu lever korna fria liv och på gården pågår en omställning till odling av ekologiska grönsaker.

Jay Wilde och hans fru Katja driver sedan många år den vackra gården Bradley Nook Farm i Ashbourne, Derbyshire på den engelska landsbygden. En gård som Jay ärvt efter sin pappa. De har alltid värnat om kulturvärden, miljö och djur i sitt ekologiska lantbruk, där de bland annat installerat solceller och bara använt miljövänliga transporter.

– Samtidigt har jag varit vegetarian i över 25 år. Med tiden blev det allt svårare för mig att ha köttkor, även om jag gav dem ett bra liv. Vi körde dem alltid själva till slakt men det kändes ändå som ett oerhört svek, att jag lurade dem. Först var vi vänner, sedan skulle de slaktas. Det var tungt. En mardröm faktiskt, om jag ska vara ärlig.

The Vegan society

Förra året kom vändpunkten. Genom en besökare till gården kom Jay i kontakt med The Vegan society. Det var ett stort beslut, men Jay kände att han inte hade något val.

– När jag väl kontaktade dem gick allting väldigt fort. Vi bestämde att 59 av korna skulle till Hillside Animal sanctuary som är en fristad för djur. De övriga tolv skulle bo kvar på gården i frihet för att hålla landskapet öppet.

Jay säger att ur ett rent ekonomiskt perspektiv var det galenskap att ge bort djuren som var värda runt fyrtiotusen pund.

– Men skulle jag ha sålt dem skulle de förr eller senare skickas till slakt och ingå i den kedja som hela industrin bygger på och som jag inte vill vara en del av längre.

Han menar att nästan alla bönder har en stark relation till sina djur. I slutändan är det ändå pengarna som styr, även om många tycker att det kan vara tungt att se sina djur gå till slakt.

Mött total oförståelse

Jay uttrycker sig lugnt och försiktigt. Han är tydlig med var han står, men samtidigt ödmjuk. Reaktionerna har varit blandade. Han har både fått uppskattning men också mött total oförståelse.

– Min svåger som också är lantbrukare tyckte det var fullständigt galet. Han blir fortfarande stum när vi talar om det. Utifrån hans livssyn var vårt val helt fel. Jag förmodar att det är ganska svårt för människor som är starkt knutna till köttproduktionen att förstå hur vi tänker.

Men Jay känner sig både priviligerad och tacksam över att han har haft möjlighet att ändra riktning.

– I en tid av klimatförändringar känns det viktigt att inte fortsätta med djuruppfödning för kött eller mjölkproduktion och istället arbeta för en vegansk produktion som gynnar både djuren och miljön.

Jay och hans fru har stora planer för framtiden. Dels vill de utöka odlingarna av ekologiska grönsaker, dels fortsätta arbeta för att bevara och förvalta den unika miljö de har omkring sig. Målet är även att platsen ska bli ett vegansk utflyktsmål med Bed & Breakfast, vegansk restaurang, butik och verkstäder för hantverk. Om tio år hoppas Jay att de har skapat sin veganska oas och kan inspirera andra att leva mer miljövänligt och etiskt hålllbart.

– Jag har insett att vi inte kan bevara en attraktiv landsbygd utan ett helt annat sätt att föda människor.

Han efterlyser också mer handlingskraft från politikerna.

– Om de fortsätter att stötta kött och mjölkindustrin som de gör idag blir det svårt. Förra året besökte exempelvis den brittiska regeringen både Indien och Kina för att främja brittisk nötkött.

Jay upplever att många delar hans synsätt. När man väl slutat äta animaliska produkter inser man att man inte behöver eller saknar dem.

– Det fanns en tid då det var nödvändigt att utnyttja vad djuren kunde ge oss, men så är det inte längre. Det kräver bara stort lidande, oändliga resurser och enorma uppoffringar från hela produktionskedjan.

Lever gott i flock

Korna som i dag lever på Hillside Animal Sanctuary lever gott i sin flock. Jay besöker dem med jämna mellanrum.

– De verkar lyckliga och det känns faktiskt annorlunda att vara med dem nu. Jag känner mig mer avslappnad och de verkar känna detsamma. Eller så är det bara mina skuldkänslor som har försvunnit, säger Jay och ler.

Jay och Katja Wilde

• Jay och Katja Wilde lever på och driver Bradley Nook Farm
• På Facebook kan man följa arbetet på Bradley Nook Farm och få mer information om när de öppnar upp sin nya veganska destination, med B & B, restaurang, butik och hantverk.
• Läs mer om Hillside Animal Sanctuary på www.hillside.org.uk

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV