Glöd · Debatt

Hatet mot Jimmy Durmaz är typiskt svenskt

Maja Suslin/TT | Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz har fått ta emot mängder av hot efter hans misstag som ledde fram till Tysklands avgörande mål i VM-matchen.

DEBATT. Det sägs ju att inom fotboll är alla välkomna – oavsett hudfärg. Det enda som bedöms är ens handlingar på plan. Men detta gällde bara fram tills i lördags. För i lördags förlorade vårt älskade Sverige sin andra VM-match i gruppspelet mot Tyskland. En sekund ifrån att Sverige nästan skulle vara klara för åttondelsfinal – så kommer ”invandraren” Jimmy Durmaz in och förstör för ”Sverige”. Ja för han blev just i det ögonblicket ”invandraren” Jimmy Durmaz.

Så tyckte de flesta och de flera tusen ”Svenska” hat-kommentarer som vällde in över Jimmy Durmaz konto i sociala medier. Ett ögonblick där han orakade en frispark som ledde till Tysklands segermål i den 95:e minuten. ”Invandraren” Jimmy Durmaz är en del av Sverige bara när han gör något bra. Annars får han inte vara med. Detta är Sverige – 2018.

Behovet av ett ”VI är Sverige” är större nu än någonsin. Har ni tänkt på att de här hatarna inte skrev något om att Zlatans hudfärg spelade roll vid hans avgörande insatser för svensk fotboll. Men Jimmy Durmaz hudfärg spelar roll vid ett misstag. Som kunde ha gjorts av vemsomhelst. Med vilket efternamn som helst. Detta är vidrigt.

Detta är rasism i sin absolut värsta form. Vi har alla en skyldighet att agera – NU! Vi får aldrig tysta ner rasismen och säga att det bara är enskilda tokstollar. Hur många exempel behöver vi innan det blir en kultur? För att när det blir en kultur – då är det försent.

Du som vill skapa ett Sverige som bygger på ett ”VI Är Sverige” oavsett hudfärg där det som bygger vårt samhälle är demokrati, jämställdhet och frihet – måste agera nu!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV