Glöd · Debatt

Panelen

Enligt Aftonbladet är det hela 66 procent av Sveriges befolkning mellan 18 och 29 år som tycker att kvinnor saknar tillgång till en trygg förlossning. Vad tycker du ska göras för att öka förtroendet får förlossningsvården?

Robin Al-Salehi, 24 år, hållbarhetsförvaltare, Uppsala
– Vård kostar pengar och ska kosta pengar. Därmed ska vården få de pengar den behöver för att inte behöva stängas ner, som i exempelvis Sollefteå. Vården ska vara tillgänglig, kosta vad det kosta vill. Den har varit det förut och kan bli det igen.

Lena Carlberg, 49 år, journalist, Uppsala
– Tillsätt mer resurser till förlossningsvården. Satsa på forskning som rör kvinno- och mödrarelaterade sjukdomar och vård. Satsa på våra kommande generationer genom att lyssna på de gravida och möt deras och barnens behov.

Robban Widell, 51 år, boendestödjare, Bromma
– Svår fråga. Men naturligtvis så bör man öka antalet förlossningsavdelningar och inte stänga ner de samma. En annan, spontan, tanke är att det kan finnas jourhavande barnmorska som kan rycka ut mobilt och snabbt ta sig till föderskor, åtminstone i glesbygd. När jag tänker närmare på det sistnämnda så anser jag att det vore en självklarhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV