Radar · Nyheter

M-plan för att bygga ut försvaret

Lars Pehrson/SvD/TT | Svenska Jas Gripen-plan deltar i en stor flygvapenövning med Finland, Estland, England och Frankrike i år.

Moderaterna vill stegvis bygga upp försvaret och på sikt dubbla försvarsbudgeten. Mellan 2021 och 2030 vill partiet bland annat se fler stridfartyg, ubåtar, stridsflyg och ytterligare en armébrigad.

Moderaterna har sedan tidigare föreslagit 18 miljarder extra till försvaret sammanlagt för 2019-2021. På längre sikt är dock ambitionen en försvarsbudget motsvarande två procent av BNP, det vill säga omkring en fördubbling jämfört med i dag.

Nu presenterar partiet en plan för hur försvaret stegvis ska byggas upp till den nivån.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark betonar dock att det viktigaste just nu är se till att få det försvar riksdagen beslutade om 2015 på plats till 2020.

Men han anser att det samtidigt behövs föreberedelser och en plan för hur försvaret ska byggas ut även på lång sikt.

Inom nuvarande försvarsperiod fram till och 2020 föreslår Moderaterna bland annat att ett totalförsvarsdepartement inrättas, att försvaret behåller ett antal av den äldre Jas Gripenmodellen C/D längre än planerat och att man påbörjar anskaffning av nästa generations ytstridsfartyg.

Mellan 2021 och 2025 vill Moderaterna till exempel börja införandet av en tredje armébrigad i Skåne, anskaffa robotluftvärn till korvetterna, se till att artilleriet har 48 Archerpjäser som kan användas och utöka antalet värnpliktiga. Hemvärnet ska också, enligt planen, ha fyllt sina 25 000 befattningar och blivit en egen försvarsgren.

Mellan 2026 och 2030 vill Moderaterna bland annat att 8 000 värnpliktiga utbildas per år, att antalet ubåtar utökas från fem till sju, att antalet stridsfartyg utökas och att artilleriet förstärks ytterligare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV