Zoom

Återförda migranter får viss hjälp att starta om

Mbom Sixtus/IPS | Hemvändande migranter får något att äta och fyller i formulär på flygplatsen Yaoundé Nsimalen Airport i Kamerun.

Drömmen om ett liv i Europa har spruckit för många unga afrikaner. De som har rest hem med hjälp av Internationella organisationen för migration, IOM, får tack vare bland annat pengar från EU en chans att starta på nytt. Men summorna är relativt små och situationen är fortsatt svår för de återvändande.

– Ibland när jag är ensam kommer bilder av de fruktansvärda saker jag såg i öknen upp. Jag trodde jag skulle dö därute. De som transporterade oss skulle ha gjort sig av med oss om det hade trott att det var nödvändigt, säger Njoya Danialo om sin färd genom Sahara.
Han berättar för IPS att när ökenvinden blev för hård sökte smugglarna skydd inne i, eller under, sina fordon medan migranterna blev kvar på bilflaken ute i den dödliga, dammiga blåsten.

Njoya Danialo är en av över 1 300 migranter som Internationella organisationen för migration, IOM, har återfört till Kamerun sedan 2017. Boubacar Seybou, chef för IOM:s mission i Kamerun, berättar att EU har avsatt tre miljoner euro till att repatriera kamerunska medborgare.
Operationen genomförs i samarbete med EU-personal och flera kamerunska departement. Programmet inleddes 2017 och planen var att det skulle pågå i tre år och att totalt 850 migranter som återförts till landet skulle få hjälp med återintegrering. Boubacar Seybou säger att den planeringen nu måste ses över eftersom det antalet redan har överskridits med råge.

”Man måste muta sig fram”

Njoya Danialo har en examen från Francoise Xavier Vogts fotbollsskola i Yaoundé. Men han lyckades inte få kontrakt med en professionell klubb. Han hävdar att man måste känna rätt människor, eller muta sig fram, om man ska rekryteras till en kamerunsk klubb.
– Det var därför jag bestämde mig för att pröva lyckan utomlands. Särskilt eftersom min far hade blivit sjuk och familjens företag gick dåligt. Jag var tvungen att klara mig själv, säger han.

Nioya Danialo tog sig genom Tchad, Niger och Benin till Algeriet. När han kom dit insåg han att illegala immigranter inte var välkomna. Och precis som många andra tvingades han lämna landet.
– Polisen grep oss och släppte av oss ute i öknen. Många av de jag först gick med dog, säger han och fortsätter:
– Längs rutten mellan Niger och Marocko cirkulerar smugglare, så kallade passeurs. De erbjuder tre möjligheter: Att hjälpa dig att ta dig till Medelhavet där du får försöka ta dig över till Spanien. Att föra dig till ett förvar, ringa dina föräldrar och kräva en lösensumma eller att helt enkelt råna dig och lämna dig.

Han berättar att han hade tur som träffade smugglare som hjälpte honom vidare. Han slog följe med en man från Burkina Faso som varit på väg till Spanien innan han också tvingades vända i Algeriet. Tillsammans tog de sig till Niamey, i Niger, där de fick hjälp av IOM att ta sig tillbaka till sina hemländer.

Chans till ny start

Men Ramanou Abdou, som också var på väg till Spanien från Kamerun, berättar att han inte hade samma tur. Han stötte på tungt beväpnade smugglare som körde iväg honom och de han reste med ut i skogen, rånade dem och försvann. Gruppen fick kämpa för att ta sig till Niamey där de också fick hjälp av IOM.

Både han och Njoya Danialo har tack vare IOM-programmet fått chansen till en ny start hemma. Ramanou Abdou berättar att han valde att börja studera igen, och att han nu läser geografi på universitet i Dschang.
– Jag är mycket tacksam för den hjälp jag har fått. Jag hoppas pengarna räcker tills jag tagit min kandidat. Jag skulle också behöva medicinsk hjälp för de hud- och magproblem jag har fått och det är svårt att få det att räcka till, säger han.

Foto: Santi Palacios/AP Photo/TT | Migranter och flyktingar närmar sig grekiska Lesbos med hjälp av en gummibåt
Foto: Santi Palacios/AP Photo/TT | Migranter och flyktingar närmar sig grekiska Lesbos med hjälp av en gummibåt. Ett sätt för många att ta sig in i Europa. Färden över Medelhavet till Europa lockar många kamerunier men långt ifrån alla lyckas ens ta sig till Medelhavskusten. 

Hemvändare stigmatiseras

Ramanou Abdou berättar att många människor har en negativ inställning till migranter som återvänder.
– De flesta av mina klasskamrater tycker jag är en tjuv. En del verkar tro att alla återvändande är brottslingar eller något. Väldigt få behandlar mig väl, säger han.
Njoya Danialo använde sina cirka 800 euro för att starta ett företag men det gick inte alls, pengarna räckte inte, och efter några månader jobbar han nu med att lasta bilar.

– Jag sparar pengar för att resa utomlands igen, men den här gången lagligt. Jag har kvar min fotbollsdröm och ska försöka.

IPS har också pratat med Ekani Awono som startade ett kafé för pengarna han fick. Han säger dock att startkapitalet inte räckte för att få kaféet på fötter.
Boubacar Seybou på IOM säger dock att det finns många exempel där startbidraget har räckt. Förutom ekonomisk hjälp erbjuder också IOM och regeringen de återvändande hälsokontroller och psykologisk hjälp.
– Vissa kvinnor har blivit våldtagna och en del gravida. De får psykologisk hjälp och stöd, säger Edimo Mbappe vid socialdepartementet.

Förutom programmet för att återintegrera återkommande migranter har IOM och regeringen organiserat en rad aktiviteter, bland annat inslag i radio och teve, fotoutställningar och konserter, för att avråda fler kamerunier från att illegalt försöka ta sig till Europa. De försöker också få allmänheten att inte stigmatisera de återvändande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV