Radar · Nyheter

Kristna Ali gifte sig med muslim – förlorade uppehållstillstånd

Hittills i år har Migrationsverket återkallat 394 permanenta uppehållstillstånd.

Den afghanska flyktingen Ali Akbari levde ett tryggt liv i Olofström med vänner, jobb och bostad. Fram till en dag då han fick veta att hans permanenta uppehållstillstånd (PUT) hade blivit upphävt – på grund av en resa till Iran som han gjorde för flera år sedan.

– Jag trodde först att det var ett skämt, säger Ali Akbari när Syre träffar honom på förvaret i Flen.

Ali Akbari kom till Sverige år 2011 och fick permanent uppehållstillstånd efter ett år, dels på grund av svåra omständigheter kring hans familj och dels för att han är kristen konvertit. Migrationsverket skrev då i beslutet att Ali Akbari hade ”gjort sannolikt att han konverterat till kristendomen”, bland annat genom att visa upp dopintyg och brev från sin församling.

– Det var den bästa dagen, när jag fick PUT. Jag kände att ”nu ska jag bo i Sverige hela livet”.

Ett år senare åkte Ali Akbari till Iran för att gifta sig och träffa sin familj som nu bor där. Kvinnan är muslimsk och han berättar att han deltog i ett litet, men traditionellt, firande med familjerna efter bröllopet.

– Jag hade ingen aning om att det skulle bli problem. Att jag är kristen betyder väl inte att jag inte kan umgås med min muslimska familj, eller att jag inte kan åka till Iran. Det är stor skillnad mellan Iran och Afghanistan. Jag var i kontakt med både Migrationsverket och Skatteverket och skaffade papper innan resan och för äktenskapet och allt verkade vara okej.

Ali Akbaris fru kom till Sverige året efter, men lämnade honom efter bara några veckor.

– Jag har ingen aning om var hon är nu, vi har inte pratat på fyra år, säger han.

När frun lämnade honom flyttade Ali Akbari från Bromölla till Olofström, där han utbildade sig till fritidsledare och så småningom fick jobb på en skola. Han fick många vänner, spelade fotboll på fritiden och trivdes bra med livet. Fram till en dag i februari 2016 då han fick ett samtal om att han måste åka till Migrationsverket för ett möte.

– När jag kom dit berättade de att de hade fått ett anonymt samtal från någon som hade sagt att jag inte är kristen på riktigt eftersom jag har varit i Iran och gift mig med en muslimsk kvinna. De hade därför upphävt mitt uppehållstillstånd. Jag trodde först att de skojade, mitt uppehållstillstånd var ju permanent.

Migrationsverket kan upphäva permanenta uppehållstillstånd, exempelvis om personen i fråga flyttar från Sverige eller om det kommer fram att personen har ljugit eller uppgivit falsk identitet under asylprocessen. Hittills i år har Migrationsverket återkallat 394 permanenta uppehållstillstånd, skriver Migrationsverkets presskommunikatör Mardin Baban i ett mejl till Syre. I Ali Akbaris utvisningsbeslut uppger Migrationsverket att de efter det anonyma telefonsamtalet nu bedömer att han har uppgett falska uppgifter om sin kristna tro.

– De sa att det var på grund av att jag reste till ett muslimskt land och gifte mig med en muslimsk kvinna. Jag deltog ju i firandet och åt traditionell mat men jag hade inte en tanke på att det skulle göra att mitt uppehållstillstånd skulle upphävas.

Nu har Ali Akbari suttit på förvaret i sex månader, och har överklagat utvisningsbeslutet tre gånger, men fått avslag varje gång. Han mår sämre och sämre varje dag och kan inte längre sova på nätterna.

– Jag bara drömmer att personalen kommer och väcker mig och säger att jag ska åka till Afghanistan. Det är bättre att vara vaken, säger han.

Men trots detta är han fortfarande hoppfull och har anlitat en privat advokat för ett sista försök att få ett verkställighetshinder.

– Jag kan inte bli utvisad till Afghanistan, det går inte, jag har ingenting där och jag skulle bli dödad eller kastad i fängelset på grund av min tro, det är många där som vet att jag är kristen. Jag kan inte ens tänka på det. Jag kan bara tänka att jag ska bli fri härifrån och åka tillbaka till mitt liv i Olofström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV