Radar · Nyheter

V lovar slåss för tandvårdsreform

Pontus Lundahl/TT | Vänsterpartledare Jonas Sjöstedt vill att ingen ska behöva betala mer än 2 000 kronor i tandvård per år.

Vänsterpartiet vill att ingen ska behöva betala mer än 2 000 kronor per år för tandvård. Reformen bedöms kosta staten 4,5 miljarder kronor.

Det här är vårt första stora vallöfte, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.
Löftet innebär att om Vänsterpartiet får förhandla om regering eller budget efter valet, så blir tandvårdsreformen ett av de första V-kraven som hamnar på bordet.

– Tandvård är i dag ett stort bekymmer för många svenskar, säger Sjöstedt.

Han uppger att många, framförallt äldre, går omkring med värk i tänderna för att de inte har råd att gå till tandläkaren.

Vänsterpartiet vill därför införa ett högkostnadsskydd som innebär att tandvård över 2 000 kronor under en tolvmånadersperiod ska subventioneras fullt ut av staten. Kostnaden beräknas bli 4,5 miljarder kronor.
Under den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet drivit igenom flera åtgärder för billigare tandvård, framförallt för unga och äldre.

– Nu är det dags för det stora klivet. Man ska inte bara ha råd att undersöka sina tänder, utan även att reparera dem, säger Sjöstedt.

För att reformen inte ska leda till att tandläkarna höjer sina priser vill Vänsterpartiet även införa en nationell tandvårdstaxa för de 50 vanligaste behandlingarna.

Sjöstedt räknar med att reformen kan införas från 2021.

På frågan om det är väl använda pengar att även subventionera välbeställdas tandvård svarar han att V vill finansiera reformen med högre skatter för de rikaste.