Radar · Nyheter

Solberg manar G7-länderna att städa upp haven

Justin Tang/AP/TT | Kanadas premiärminister Justin Trudeau välkomnar Norges Erna Solberg till G7-mötet i Quebec.

Norges statsminister Erna Solberg ger 100 miljoner norska kronor till en fond för att stoppa nedskräpningen av haven, och uppmanar G7-länderna att bidra.

Solberg gjorde utspelet vid G7-mötet i Quebec, dit hon är inbjuden som första norska statsminister. Fonden är ett norskt initiativ som ska skötas av Världsbanken, och pengarna ska göra nytta i kampen mot nedskräpning, överfiske och svartfiske av haven, förklarade hon för norska journalister.

– Vi kan städa bort så mycket plast vi orkar i vattenbrynen i Norge, men det är vattenströmmar som rör sig över hela jordklotet och därför är det så viktigt att se det här i ett sammanhang. Precis som klimatet, har haven behov av globala, gemensamma lösningar, sade Solberg som också bjöd in forskare från G7-länderna till en forskarkonferens i Bergen i höst.

Solberg är inte heller främmande för att införa förbud mot vissa plastprodukter i Norge, men säger att problemet är begränsat på grund av en fungerande återvinning.

USA:s president Donald Trump lämnade Quebec innan havsfrågorna skulle tas upp, för att hinna förbereda toppmötet med Nordkorea. Solberg är besviken och anser att havsåtgärderna är något som även Trump som klimatskeptiker hade kunnat gå med på.

– Han har säkert några stränder i världen han sätter värde på.