Radar · Nyheter

Kritik: Partipiskan ett hot mot demokratin

Hossein Salmanzadeh/TT | Riksdagsledamoten och miljöpartisten Carl Schlyter har kritiserat partiledningen i flera frågor.

Det är fel att böja sig för partitoppen. Om en röst mot partilinjen i riksdagen leder till repressalier är kulturen skadlig och krav på obrottslig lojalitet med partitoppen hotar demokratin, skriver riksdagsledamöterna Carl Schlyter (MP) och Finn Bengtsson (M) på SvD Debatt.

De två politikerna från helt olika sidor av partiskalan har båda omskrivits som bråkstakar, eller rebeller, efter att de kritiserat sina egna partiledningar i olika frågor.

Carl Schlyter var så sent som i november förra året ute och sågade regeringens lagförslag om nya regler för vapenexport.

Finn Bengtsson var en av decemberöverenskommelsens hårdaste kritiker och har länge framhävt att Moderaterna är för toppstyrt. Båd Schlyter och Bengtsson har meddelat att de inte ställer upp för omval i valet i år.

”Det bästa skyddet mot att totalitära kulturer utvecklas är att människor kan stå för principer och ideal”, skriver de och hoppas på en valrörelse där olika åsikter även inom ett parti avdramatiseras.