Radar · Nyheter

Sveriges största solpark ska byggas

Total effekt på 6 megawatt och energi som räcker till 400 villor. Det är målet för Karlskrona solpark som ska bli landets största och byggas på en nedlagd soptipp i stadens utkant.

Enligt en kartläggning från Energimyndigheten är Karlskrona ett av de områden i Sverige som har mest solinstrålning. Karlskrona har flera gånger utsetts till landets soligaste stad och ett rekord från 2016 visade på 2 270 timmar med instrålning över 120 watt. Nu blir orten i östra Blekinge också hem för Sveriges största solpark.

Karlskrona solpark kommer att byggas på en nedlagd soptipp, Gullbernadeponin, som ligger norr om Karlskrona innerstad. Den före detta deponin sträcker sig över 15 hektar och samlade fram till slutet av 1970-talet avfall från såväl hushåll sombyggnadsarbeten och industri. Enligt företaget Affärsverken är platsen för den blivande solparken väl vald ur ett återvinnings- och hållbarhetsperspektiv.

Under tre år i början av 70-talet tog deponin emot 238 kilo kvicksilver i form av produktionsavfall från en närliggande lysrörstillverkare. Marken vid Gullbernadeponin är fortfarande obrukbar på grund av kvicksilver-avfallet men med åren har delar av den före detta tippen sanerats när vägar och köpcentra byggts. En totalsanering beräknas emellertid vara alltför dyr: 2,8 miljarder kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV