Radar · Nyheter

Strejkrätten på väg att begränsas

LO, TCO och Svenskt näringsliv är överens om att begränsa strejkrätten. Parterna förslår att riksdagen ska lagstifta om att stridsåtgärder bara får vidtas i syfte att att uppnå ett kollektivavtal med fredsplikt. Det kommer exempelvis inte att vara tilllåtet att strejka i solidaritet med personer som man menar har sagts upp på felaktiga grunder.

Bakgrunden är den segdragna konflikten i Göteborgs hamn. LO-förbundet Transport har slutit ett kollektivavtal med arbetsgivaren, men det fristående Hamnarbetareförbundet har strejkat för att få större inflytande.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson applåderar parternas överenskommelse och säger att den ska gå före den statliga utredning om strejkrätten som presenteras före midsommar.

– När parterna är överens om ett väl genomarbetat förslag som är så balanserat är det självklart för mig att det går före andra förslag, sa hon på en presskonferens.

Mats Glavå, docent i arbetsrätt, varnar i tidningen Arbetet för att inskränkningen av strejkrätten på sikt riskerar att bädda för så kallade gula fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det kommer vara möjligt att hävda att ett avtal tecknat med ett sådant fack inte är giltigt, men Glavå menar att gränserna kan bli otydliga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV