Radar · Nyheter

Osäkra ålderstester fortsätter

Var femte medicinsk åldersbedömning av pojkar kan ge fel resultat, enligt statistikprofessorers beräkningar. Ändå anser ansvariga myndigheter att metoden är tillräckligt säker.

I förra veckan presenterade Socialstyrelsen en ny studie om metoden att bedöma unga asylsökandes ålder genom att röntga knäleden med magnetkamera. Efter det skriver Rättsmedicinalverket (RMV) på sin hemsida att metoden har ”hög säkerhet”.

Två professorer i statistik har utifrån Socialstyrelsens eget material visat att risken för en 17-årig pojke att bedömas vara över 18 år är 21 procent.

– Vad som är hög säkerhet är inte definierat i en lag. Enligt Socialstyrelsen är detta inte hög säkerhet. Men RMV har kanske lägre krav, säger Johan Bring, en av professorna, till Svenska dagbladet.

Brister i rättssäkerheten för ensamkommande ungdomar har varit ett återkommande argument från nätverket Vi står inte ut och andra som arbetat för att ge fler möjlighet till uppehållstillstånd.

På torsdagen efter Syres pressläggning väntas riksdagen anta förslaget att ge vissa ensamkommande unga som fått avslag en ny chans att få stanna.

Utöver regeringspartiernas, Centerns och Vänsterpartiets ledamöter väntades sex liberaler och kristdemokrater att trotsa sina partiledningar och rösta ja till förslaget, däribland Emma Henriksson (KD) och Christina Örnebjär (L).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV