Radar · Nyheter

Spaniens nye ledare insvuren i svårt läge

Francisco Seco/AP/TT | Socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez var nöjd efter att hans misstroendeförklaring mot den tidigare premiärministern Mariano Rajoy röstades igenom i parlamentets underhus på fredagen.

Spaniens socialistledare Pedro Sánchez har svurits in som landets nye premiärminister – sedan han petat konservative Mariano Rajoy genom ett misstroende. Men för att överleva måste Sánchez manövrera mellan en rad intressen.

Den 46-årige ekonomen, som helt saknar regeringserfarenhet, svor premiärministereden klockan 11 inför kung Felipe vid det kungliga palatset Zarzuela i Madrid.

Sánchez har nu att sätta ihop sin regering och det är först då ministrarnas namn publicerats i den statliga bulletinen som han får sina fulla befogenheter.

Efter att socialistpartiet PSOE under hans ledarskap förlorade valen 2015 och 2016 tvingades han bort från partiledarposten. Men han återvaldes av medlemmarna i fjol.

Och i fredags lyckades han avsätta sin rival Mariano Rajoy, från konservativa Partido Popular (PP), då hans misstroendeförklaring mot premiärministern röstades igenom i parlamentet efter att den fått stöd från en brokig skara partier. Sánchez väckte misstroendet den 25 maj, dagen efter det att flera tidigare högt uppsatta PP-medlemmar dömdes i en muthärva som plågat regeringspartiet i flera år.

I sitt första uttalande på fredagen lovade den nye premiärministern att tackla landets utmaningar med ödmjukhet. Det lär behövas då PSOE enbart har 84 av 350 parlamentsplatser. Sánchez minoritetsregering blir beroende av stöd från alltifrån vänsterradikala Podemos via baskiska nationalister till katalanska separatister. Han har också förbundit sig att följa Rajoys budget för 2018.

Förr eller senare ska nyval utlysas, har Sánchez lovat.

Under lördagen svärs även den nya regionregeringen i Katalonien in. Sánchez har öppnat för att inleda en dialog med den självständighetsivrande ledningen.

Bakgrund: Politiska krisen i Spanien

Gürtelaffären har plågat Partido Popular (PP) i åratal. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

Utredningen av härvan handlar bland annat om skattebrott, bokföringsbrott och om företag som har mutat sig till statliga kontrakt. Företagaren Francisco Correa dömdes till 51 års fängelse medan den förre partikassören Luis Bárcenas dömdes till 33 år.

Bárcenas höll under 2008-2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att bekosta lyxliv och resor för partitoppar och deras familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz. För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till 44 miljoner euro i böter.

Misstroendeförklaringen mot premiärministern, PP:s Mariano Rajoy, lämnades in av socialistpartiet PSOE. Det spanska parlamentets underhus har 350 ledamöter. PSOE har själva 85 platser och var tvungna att samla 176 röster för att få sin vilja igenom. De stöddes bland annat av vänsterns Unidos Podemos som har 67 platser. Avgörande för utgången blev stödet från det lilla Baskiska nationalistpartiet EAJ-PNV.

Mittenhögerpartiet Ciudadanos intar en särställning då det både är i opposition och PP:s stödparti i parlamentet. Partiet önskar nyval men ställde sig däremot inte bakom PSOE:s misstroendeförklaring mot Rajoy.
Källor: EFE, El País med flera.