Radar · Nyheter

Ingen skuldavskrivning men grattis till Conte

Markus Schreiber/AP/TT | Tysklands förbundskansler Angela Merkel har gratulerat Italiens nytillträdde premiärminister Giuseppe Conte.

Det blir ingen skuldavskrivning för Italien, signalerade Tysklands förbundskansler Angela Merkel när främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) inledde sitt gemensamma regeringsstyre i Italien. Merkel hoppas dock på samarbete.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade nytillträdde premiärministern Giuseppe Conte per telefon, och bjöd in honom till samtal i Berlin. Trots den nya italienska regeringens kritiska inställning mot euron inbjuder Merkel till samarbete, och är beredd att hitta lösningar mot den höga ungdomsarbetslösheten, sade hon i en intervju med Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Men någon skuldavskrivning för landet ser det inte ut att bli frågan om, signalerade Merkel som inte vill att solidaritet i eurozonen ska leda till en ”skuldunion”.

Enligt uppgifter i medier har M5S och Lega Nord planerat att be Europeiska centralbanken om en avskrivning av landets skuld på 250 miljarder euro.

Den nya regeringen startade sitt arbete samtidigt som 72-årsdagen av den demokratiska republiken Italiens födelse firades med pompa och ståt.

– Det är allas vår fest, grattis till alla, sade landets nye premiärminister Giuseppe Conte, innan han for i väg mot centrala Rom för att delta i nationaldagsfirandet, enligt Corriere della Sera.

”Festa della Repubblica” markerar det datum, den 2 juni 1946, då Italienutropades till republik sedan monarkin röstats ner i en folkomröstning och kungen lämnat landet. Dagen firades bland annat med militärparader och i huvudstaden Rom höll flygvapnet traditionsenligt en uppvisning med rök i den italienska flaggans färger.

Juridikprofessorn Conte slöt upp under firandet tillsammans med president Sergio Mattarella – som tidigare i veckan nobbade Contes första tilltänkta regering. Detta på grund av missnöje med den föreslagna finansministern, den starkt EU-kritiske Paolo Savona.

På torsdagen gav Mattarella dock till slut parlamentsvalets segrare Lega och M5S grönt ljus sedan de flyttat Savona till posten som EU-minister.

Legas ledare Matteo Salvini, som tagit inrikesministerposten, deltog entusiastiskt vid den militära uppvisningen.

– Det är härligt att vara här vid denna parad, jag är glad att ha fått förtroendet från så pass många italienare, säger han, enligt La Repubblica, och tillägger:

– Jag är väl medveten om att det finns mycket att ta itu med. Jag vill omedelbart hänge mig åt pensionerna, skatterna, jobben och säkerheten.

Angående sin hjärtefråga, motståndet mot invandring, noterade han att han på söndagen ska besöka Sicilien, dit många migranter anländer över Medelhavet.

– Det är vår gräns, sade den högerradikale politikern.

TT

Bakgrund: Italiens nya styre

Det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen blev den stora segraren i det italienska parlamentsvalet i mars, med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också starkt framåt och fick över 17 procent av rösterna. Att just dessa två skulle bilda koalitionsregering var långt ifrån självklart, det har manglats fram under veckor av förhandlingar.
Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister men de båda partiledarna har också fått ministerroller.

De är:
Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen. Tog i fjol över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Femstjärnerörelsen är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som vägrade att ingå i några koalitioner inför valet. Di Maio är nu minister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor.

Matteo Salvini, 44 år, Lega. Tillhör samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega, tidigare Lega Nord, är ett EU-kritiskt och främlingsfientligt parti som kampanjar med slagord som ”italienarna först”. Salvini är inrikesminister i den nya regeringen.