Radar · Nyheter

S lovar tryggare arbetsmarknad

Osäkra anställningar ska inte staplas på varandra – allmän visstid avskaffas. Hyvling ska stoppas – anställningsskyddet ska gälla de timmar som finns på kontraktet. Det är två av Socialdemokraternas förslag för en tryggare arbetsmarknad.

Till skillnad från vikariat innebär allmän visstid att arbetsgivaren inte behöver ange något skäl till varför anställningen är tidsbegränsad. Anställningsformen har ibland använts av arbetsgivare för att stapla olika typer av tillfälliga anställningar på varandra utan att tillsvidareanställa. Det lovar Socialdemokraterna nu alltså sätta stopp för.

Dessutom ska arbetsgivare inte längre kunna använda sig av hyvling, det vill säga att från den ena dagen till den andra sänka den anställdas anställningsgrad. Uppsägningstid och turordningsregler ska gälla för så många timmar som står på kontraktet.

Handelsanställdas förbunds ordförande Susanna Gideonsson var med och presenterade förslagen. Behovet av mer trygghet på arbetsmarknaden är stort, menar hon.

– Var fjärde arbetarkvinna har en tillfällig anställning. Så kan vi inte ha det, säger hon.

Många kvinnor jobbar också ofrivilligt deltid eller är timanställda, vilket får stora konsekvenser, enligt Susanna Gideonsson.

– Man kan inte planera sitt liv, inte köpa ett hus eller tala om för barnomsorgen hur man ska jobba i nästa vecka. Man har ingen fritid, utan är ständigt stand by för att klara nästa månads räkningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV