Radar · Nyheter

Plast en het politisk fråga

8 miljoner ton plast hamnar varje år i haven och enligt WWFs uppskattningar svävar nu 150 miljoner ton plast runt i haven.

EU föreslår förbud mot plast som används som sugrör, tops, ballongpinnar, bestick och drickrörare. Även petflaskor vill kommissionen ska samlas in och återvinnas till 2025. I Sverige har flera partier föreslagit liknande åtgärder.

Plast har blivit en het fråga. I Storbritannien aviserade nyligen regeringen sina planer på förbud mot användning av plastprodukter, främst i fråga om engångsartiklar, och nu har även EU sagt sig vara villiga till liknande initiativ.

– Plastavfall är utan tvekan en stor fråga och européer måste agera för att hantera problemet. Annars hamnar det i vår luft, jord, våra hav och i vår mat, säger EU:s förste vicepresident Frans Timmermans.

Även i Sverige har plastfrågan nått den politiska dagordningen, bland annat i form av Centerpartiets förslag om krafttag mot användning av engångsprodukter i plast till 2020. Ett realistiskt mål, menar partiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin:

– Det är fullt möjligt. Vi ser redan hur andra länder har börjat och vi ska inte halka efter, säger han till TT.

Även på Miljöpartiets kongress förra helgen var plastfrågan uppe på bordet. Förutom att det bör bli kriminellt att slänga fimpar på marken lovar språkröret och vice statsminister Isabella Lövin även att ta krafttag mot nedskräpningen av världshaven.

– Jorden är vårt enda hem i en kall och livlös rymd. Ändå behandlar vi vår planet som en soptipp, säger hon i SVT-programmet Tal till nationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV