Glöd · Debatt

Alternativ terapi kan läka

Naprapat Roger Jonsson och koordinator Iris Lundby Andersson på Rehabkliniken berättar om ryggont och vad man ska göra för att förebygga det.

DEBATT I staden Frome i England har man lyckats minska patientbesöken till stadens sjukhus med 15 procent genom aktiva insatser i samhället för att minska ensamheten. Hade detta varit ett läkemedel hade det setts som ett mirakel att lyckas med en sån bedrift!

Allt går således inte att bota med olika piller och läkemedel. Som exemplet ovan visar är många medborgare inte sjuka egentligen; ensamheten är orsak till deras besvär. På liknande vis har många av oss olika själsligt liggande bekymmer, som tyvärr ofta behandlas med medicin istället för att man går till roten med problemen.

Ett effektivt sätt att gå till roten med problem som dessa, kan vara att vända sig till någon form av alternativmedicinsk terapeut, som förstår sig på problematiken och kan ge patienten stöd och behandling. Här, till skillnad från hos skolmedicinen, kan terapeuten arbeta med saker som energier, blockeringar och dess upplösning. Kunskaper om så dant är viktigt för att kunna behandla problemens orsak, och inte bara syssla med symtombehandling, vilket man gör med läkemedel.

Att bli sedd och hörd av någon som har gott om tid och är empatisk är också viktiga delar av ett tillfrisknande, och detta finner man lättare inom alternativvården idag.

Tyvärr är det ofta dyrt att gå till dessa terapeuter; de har ofta långa, kostsamma utbildningar bakom sig och behöver ta ut höga priser. Men om vi subventionerade dessa besök på samma vis som läkemedel i dag är subventionerade, skulle fler ha möjlighet att få tillgång till denna viktiga hjälp.

Enhet vill att vetenskapligt underbyggda och/eller erfarenhetsprövade alternativmedicinska metoder blir en integrerad del av det allmänna sjukvårdssystemet.

Vi vill se en sjukvård där det finns valfrihet på riktigt!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV