Radar · Nyheter

Nya åtgärder mot barnäktenskap

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige, men det gäller inte om äktenskapet ingåtts utomlands. Nu presenterar regeringen åtgärder för att få bukt med det växande problemet.

Utländska barnäktenskap är ett växande problem i Sverige – under 2016 kom Migrationsverket i kontakt med 132 asylsökande barn som kommit till Sverige som gifta. Men mörkertalet bedöms vara stort, och trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige placeras barnen i de flesta fall tillsammans med sina vuxna makar.

Lagstiftningen om barnäktenskap skärptes 2014 och möjligheten till dispens togs bort. Förbudet mot barnäktenskap gäller däremot inte om det ingåtts utomlands – och i dag presenterar regeringen ytterligare åtgärder.

Förslaget från regeringens utredare, som presenterades i december, är att inte erkänna äktenskap där någon av parterna är under 18 år när de anländer till Sverige. Något totalförbud förslogs dock inte, något som lett till skarp kritik från flera håll och i slutet av mars enades riksdagen om ståndpunkten att barnäktenskap aldrig ska kunna erkännas.

Äktenskap som ingåtts med barn som hunnit bli 18 år när de kommer till Sverige berörs inte av förslaget och utredaren förslår heller inte att ta bort den undantagsregel som godkänner utländska barnäktenskap om det finns synnerliga skäl.

Fakta: Stort mörkertal

Antalet barn som kommit till Sverige som gifta skattades av Migrationsverket 2016 till 132 stycken, men mörkertalet bedöms vara stort.

Av de 132 identifierade barnen var 129 flickor och 3 pojkar. De flesta var 16–17 år gamla.

Nästan alla barn hade sitt ursprung i Afghanistan, Irak eller Syrien.
Cirka en tredjedel av barnen hade själva barn.

De flesta hade sökt asyl efter den 1 augusti 2015 och de fanns spridda i 80 kommuner.

Socialstyrelsen genomför just nu en nationell kartläggning för att ta reda på mer om hur många barn som kommer till Sverige som gifta. Resultatet ska presenteras i början av 2019.
TT