Radar · Nyheter

Strid om migration skakar S

Marko Säävälä/TT | Statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterade den nya politiken den fjärde maj.

Avhopp, protester och historiskt låga opinionssiffror. Det stormar i Socialdemokraterna efter utspelet om hårdare migrationspolitik.

Splittring präglar socialdemokratin fyra månader före valet. Flera lokalavdelningar och alla fem sidoförbund har sågat den nya migrationspolitiken. En riksdagsledamot har lämnat sitt uppdrag i protest och enligt en rundringning av Expressen överväger mer än hundra S-politiker runt om i landet att sluta. Samtidigt ger Ipsos majmätning partiet de lägsta siffrorna sedan Håkan Juholt var partiledare.

Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, hör till de kritiska. Framför allt upprörs han över att partiet nu vill permanenta den tillfälliga lagen som förhindrar familjer att återförenas och gör tillfälliga uppehållstillstånd till huvudregel.

– Jag känner ett avstånd. Det här är inte socialdemokratin som jag känner den, säger Ulf Bjereld.

Att mobilisera inför valrörelse blir svårt, befarar han.

– Som förbundsordförande har jag fått ägna mycket kraft åt att försöka övertala medlemmar att stanna kvar.

Samtidigt betonar Ulf Bjereld att en moderatledd regering knappast skulle föra en öppnare migrationspolitik. Han tror att förslag om en social reform – som allianspartierna avvisar och därmed skapar konflikt – skulle kunna samla partiet igen. Att låta tandvården omfattas av högkostnadsskyddet nämner han som ett exempel.

– Partiet måste skapa nerv i välfärdsfrågorna.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad menar att det finns ett stort stöd för den nya migrationspolitiken.

– Vi är ett stort parti som rymmer olika uppfattningar. Det är bra, så ska det vara. Men när jag är ute och träffar kampanjarbetare och förtroendevalda runt om i landet är det framförallt positiva åsikter jag hör, säger hon i en skriftlig kommentar till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV