Glöd · Debatt

Dags att återgå till socialdemokratins rötter

Janerik Henriksson/TT | Socialdemokraterna har sålt sin själ, anser debattören Torben Staehr.

DEBATT Socialdemokraterna har sålt sin själ genom kapplöpningen mot den politiska mitten och genom att gnugga armbågar med kapitalet. De har ändrat på ett vinnande koncept. Om de ska kunna vända den nedåtgående trenden behöver de bejaka sina rötter igen. De behöver gå till val på sådant som trygghet, solidaritet, ökad ekonomisk jämlikhet, fördelningspolitik, mer reglerad bankverksamhet, välfärd, fred, kommande generationer, kortare arbetstid, fler arbeten i offentlig sektor samt bättre vård, skola och omsorg och ja – högre skatter för höginkomsttagare och onödigt rika.

Sedan behöver socialdemokratin förnyas också. De behöver driva en ärlig miljöpolitik och klimatpolitik eftersom välfärd förutsätter folkhälsa och friska ekosystem. De behöver gynna småföretagare framför storkapital samt avskaffa svensk vapenexport och svenskt deltagande i krig i främmande länder. Såväl inrikespolitik som utrikespolitik bör präglas av att man söker dialog i stället för konflikt och skällsord. Slutligen behöver Socialdemokraterna bli bättre demokrater. De behöver välkomna debatt, individualitet och politik även utanför det egna partiet, utifrån en insikt att ju fler som är delaktiga i ett beslut desto bättre blir det.

Man kan så klart inte vinna alla på en gång, inte ens alla som kallar sig för socialdemokrater, men jag tror att det här kan locka både unga och gamla. Jag tror också att om socialdemokraterna inte ärligt och utan manipulation följer åtminstone grunderna i det här receptet så kommer de på allvar att tyna bort som parti.

Miljöpartiet borde kanske vara rotsossarnas parti istället eftersom välfärd förutsätter att planeten Jorden kan fungera som en god bostad för mänskligheten och alla andra. I dag känns det emellertid tveksamt eftersom även Miljöpartiet tycks ha blivit kapat av sin ledning och sålt sin själ. Snarare är det Vänsterpartiet som är det hederligaste partiet i riksdagen och det parti som har mest vilja till miljömedvetenhet. Tyvärr tycks de samtidigt sitta fast i förvirrad ideologi, mörka emotioner, tribalism och identitetspolitik. De är inte ensamma. De flesta politiker i dag försöker förändra världen eller behärska folken med hjälp av hat och fördömanden.

Oavsett partifärg eller partilöshet har vi alla ett ansvar eftersom vi alla bör utgöra staten!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV