Radar · Nyheter

Moskéns ordförande bedrövad efter misstänkt brandattentat

Johan Nilsson/TT | Islamiska Kulturcentrets ordförande Ismail Darragi säger att han tog sig till moskén så snabbt han kunde efter det att en medlem ringt och berättat om branden.

Medlemmarna i Islamiska Kulturcentret i Hässleholm saknar bönelokal efter branden som totalförstörde föreningens moské på lördagskvällen. Polisen tror att branden var anlagd – men har ingen misstänkt gärningsman.

Islamiska Kulturcentrets ordförande Ismail Darragi säger att han tog sig till moskén så snabbt han kunde efter det att en medlem ringt och berättat om branden.

– Det var mycket rök, flera brandbilar var där som försökte släcka elden, det var familjer som fick hjälp att komma ut från lägenheterna, och jag kände mig så ledsen, säger Ismail Darragi.

– Det gick inte att sova på hela natten, vi var vakna till morgonen och var jätteoroliga.

Ingen person skadades i branden. Moskén, en lokal i två våningsplan i ett flerfamiljshus, är helt utbränd. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand eftersom ett fönster krossats in mot lokalen, men har ingen misstänkt gärningsman.

Lokalen är belägen i ett flerfamiljshus, därav att det funnits en stor spridningsrisk som hade inneburit stor förödelse och fara för liv och hälsa, säger polisens talesperson Kim Hild.

Ismail Darragi tror inte att branden har anlagts av högerextremister.

– Vi har bott i Sverige i tolv år och elva år i Hässleholm och har aldrig träffat någon som sagt något rasistiskt eller opassande till oss, det är därför vi blivit så chockade. Alla grannar runt om oss är svenskar och bland de vänligaste någonsin, säger han.

Föreningens omkring 200 medlemmar står nu utan bönelokal.

– Det är en mycket helig månad för oss, det är ju ramadan, och det är mycket viktigt för oss att be till Gud varje dag. Vi har ingen aning om vad vi ska göra, säger Darragi.