Radar · Nyheter

Italienska populister överens: Sänkt skatt och basinkomst

Riccardo Antimiani | Legas ledare, Matteo Salvini, under en presskonferens efter ett tidigare möte med Italiens president Sergio Mattarella den 14 maj.

Femstjärnerörelsen och Lega ser ut att ta på sig spenderarbyxorna. I det regeringsprogram som partierna har lagt fram inför ett koalitionsstyre tycks bägge parter få igenom vidlyftiga vallöften om sänkta skatter och medborgarlön.

”Ett historiskt ögonblick”, skriver anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsens (M5S) ledare Luigi Di Maio på sin Facebooksida, och tackar sina väljare.

Uppgörelsen med främlingsfientliga Lega ser ut att innebära rejält utökade statliga utgifter och lär få den tänkta koalitionsregeringen på kollisionskurs med EU. Bland annat är de överens om allmän basinkomst, medborgarlön, och stora skattesänkningar, enligt Reuters. Dessutom vill de införa ett mer generöst pensionssystem.

Efter mer än två månaders förhandlingar tycks bägge parter därmed få igenom sina främsta vallöften. Men det är ”två udda sängkamrater”, enligt Ann-Cathrine Jungar, Italienexpert och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– De har svårförenliga ambitioner. Det är två olika typer av partier som ska samarbeta med varandra, även om båda två har haft mer eller mindre en anti-etablissemangsprofil, säger hon till TT.

Å ena sidan ser hon ett högerradikalt Lega med fokus på lag och ordning, invandring och familjefrågor, som dessutom har viss regeringserfarenhet. Å andra sidan ett ungt M5S som har en politisk mix med miljöfrågor, liberala värderingar och som lyfter frågor som vanligen lyfts av piratpartier.
På ett sätt är de motpoler till varandra, i viss utsträckning, i den nya dimensionen i politiken.

Partierna enas i en skepsis mot EU. Något utträde ur eurosamarbetet – vilket M5S tidigare har krävt en folkomröstning om – är dock inte aktuellt, att döma av programmet. Partierna utmanar dock EU:s skatteregler och efterlyser en stor genomlysning av dem, rapporterar Reuters.

Kort efter att M5S och Lega lagt fram sitt program sjönk euron, enligt Reuters. Italien är valutasamarbetets tredje största ekonomi.

Den italienska tidningen Corriere della Sera har beräknat att regeringsprogrammet, som är tänkt att gälla i fem år, kommer att kosta motsvarande nästan 670 miljarder kronor.

M5S-ledaren Luigi Di Maio säger i en Facebook-video att åtgärderna kommer att stimulera tillväxten och att Italien har pengar att hämta från EU.

Efter flera veckors dödläge tog de italienska regeringsförhandlingarna ny fart i onsdags förra veckan. Då gav Legas allianspartner Forza Italia och dess partiledare Silvio Berlusconi grönt ljus för en regering utan partiet. För Femstjärnerörelsen var det ett villkor att ex-premiärministern inte skulle ingå i samarbetet.