Glöd · Ledare

Göteborg ska vara en evenemangsstad för alla

Göteborg är en framstående evenemangsstad och evenemangen är betydelsefulla – både för staden som resmål och för att långsiktigt bygga en attraktiv stad.” Så skriver det kommunala bolaget Göteborg & Co på sin hemsida. I marknadsföringen används ofta just begreppet evenemangsstad när kommunledningen vill lyfta fram vad som är unikt med Göteborg. Men frågan är vilka evenemang det är man vill uppmuntra och vilka man riktar sig till?

Häromveckan gjorde polisen ett tillslag mot Truckstop Alaska, en klubb som har funnits i femton år och som är en av de absolut viktigaste i Göteborgs musikliv. Anledningen var att klubben inte har något utskänkningstillstånd. Som så många andra klubbar har de ändå kunnat servera alkohol genom att ha en medlemslista så att den har kunnat klassas som ett slutet sällskap. Det här är ett vanligt förfarande och något som polisen oftast brukar se mellan fingrarna med. Att klubben straffas nu tror många beror på de lyxkvarter som håller på att byggas i området. En obskyr musikklubb som lockar alternativa människor passar inte riktigt in i stadsbilden.

Truckstop Alaska är ett talande exempel, men inte det enda. De senaste åren har flera mindre klubbar fått lägga ner på grund av höjda hyror eller skärpta regler. Alternativ kultur har ofta svårt att stå på helt egna ben, därför behöver de stöd från kommuner som ser betydelsen av ett mångfasetterat utbud. En stad med ett brett och blandat kulturliv blir också mer attraktiv ur besökssynpunkt, det är bara att se på Berlin vars många alternativa scener lockar turister från hela världen.

Nyligen beslutades även att krogarna ska få ha öppet till fem på fredagar, en fråga som Alliansen har stridit mycket för. På sina valaffischer skriver Moderaterna: “Vi vill ha ett vitt, kontrollerat nattliv. Inte kriminella svartklubbar”. Problemet är att den spännande och nydanande kulturen sällan återfinns inom det “vita kontrollerade nattlivet”. Det finns heller ingenting som säger att de här sakerna skulle stå emot varandra, låt de krogar som vill ha öppet till fem, men låt inte det drabba de alternativa klubbarna.

Göteborg stad har just nu också ett lysande tillfälle att göra staden mer spännande och levande. Flera arenor längs det så kallade evenemangsstråket måste rivas för att de blivit för gamla och ska ersättas med nya arenor. Här hade man kunnat ta tillfället i akt och omprövat hela idén med en bred gata kantad av jättelika arenor som är helt död förutom när det pågår något större evenemang. Man hade kunnat sprida ut arenorna över hela staden, förtäta Skånegatan och blanda arenabebyggelsen med bostäder och mindre butiker, restauranger och klubbar. Men ingenting talar för att något sådant kommer att hända. Istället vill man komplettera arenorna med ett “upplevelsecenter”, det vill säga ett inomhusshoppingcenter liknande Nordstan.

Det handlar också om vilka som ska ha råd att gå på evenemang. En arenakonsert är knappast gratis. Mindre klubbar, som oftast drivs av en kärlek till musiken snarare än en vilja att tjäna massor av pengar, är i regel ganska billiga. Begränsas kulturutbudet till större evenemang kommer alltså även färre ha råd att ta del av det.

Om några år firar Göteborg 400 år och förberedelserna för firandet pågår överallt. Det skulle vara glädjande om kommunen lagom till jubileet kunde visa att man är en kommun som vågar tänka nytt, som ser vikten av ett fritt och levande kulturliv och som inser att ingen vill semestra i en stad där evenemang bara är synonymt med stora arenakonserter.

Många medier satsar allt mer på att faktagranska partiledarnas påståenden i debatter och intervjuer.

USA:s öppnande av en ambassad i Jerusalem som har gjort att den mångåriga konflikten återigen har eskalerat.