Radar · Nyheter

WHO: Förbjud transfetter

WHO uppmanar världens regeringar att förbjuda transfetter i mat inom fem år. Transfetter återfinns i bland annat mejeriprodukter, snabbmat och sötsaker och bidrar enligt WHO till att dödsfall till följd av hjärt- och kärlsjukdomar har skjutit i höjden världen över.

– I vissa länder är risken särskilt hög. I sydasiatiska länder är risken för hjärtsjukdomar väldigt, väldigt hög och intaget av transfetter väldigt stort, säger Francesco Branca, ordförande för WHO:s nutritionsavdelning i Geneve, till CNN.

I andra delar av världen har åtgärder vidtagits med mätbar effekt.

– Mexiko hade väldigt höga transfettintag, och även Sydafrika har haft problem. Men de har stiftat nya lagar, något som även sker i Mellanöstern, säger Branca.

Trots att transfetter redan är förbjudet i Sverige kan transfettsprodukter påträffas i svenska matbutiker, en följd av att EU-parlamentet ännu inte kommit överens om några kontinentala riktlinjer.

2015 tog EU-kommissionen fram en rapport som fastslog att transfetter bidrar till ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar, en slutsats som löper i linje med WHO och Livsmedelsverket.

”Transfett höjer halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Det ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdom,” skriver Livsmedelsverket och rekommenderar så låga intag som möjligt.

Ett globalt förbud mot transfetter i mat innan 2023 kan enligt WHO rädda tio miljoner liv.

– Varför ska våra barn ha en sådan osäker ingrediens i sin mat? frågar sig WHO:s generalordförande Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV