Nyhetsmagasinet Syre Nummer 265 fredag, 18 maj 2018
Energi – Mat med Jenny

Glassbuffé för den som vill ha allt

Det är äntligen vår och glassätandet har tagit fart på allvar. Glassdiskarna i vanliga matbutiker erbjuder ett prunkande utbud av veganska glassmärken. Där finns sojaglass från Choice och Lovice. Havreglass från Oatly. Mandelglass från Ben & Jerrys. Kokosglass från 3Vänner och Holly & Dan’s, för att nämna några.

Mat med Jenny kunde inte välja ett märke, utan presenterar en tallrik med tre sorter: Vaniljglass från Choice, jordgubb från Oatlys och så crème caramel från Holly & Dan’s, alla tre inhandlade i den närmaste mataffären.

Till denna mättande dessert serveras banan, inlagda päron, skumgodis, chokladkakor, hasselnötsströssel, hackad choklad och kokosflingor. Och som inte det vore nog toppas glassen med vegansk spraygrädde och egengjorda såser. Smaklig glassmåltid!

Kolasås

• 1 dl ljus sirap

• 1 dl socker

• 1 dl växtmjölk eller grädde

• 1 msk mjölkfritt margarin

Chokladsås

• ½ dl kakao

• 1 dl socker

• 1 dl växtmjölk

• några rutor mörk bakchoklad (t ex Icas)

Rör samman sirap, socker och mjölk/grädde i en kastrull och låt puttra i tio minuter under omrörning. Lägg i margarinet, låt smälta och rör om. Såsen kan verka lös men stelnar när den svalnat.

Rör ner kakao, socker och mjölk i en kastrull. Lägg i chokladrutorna och låt smälta under omrörning. Puttra en stund och låt sedan svalna.


Nummer 265 fre 18/5-18

Fler nummer

Innehåll

Nummer 265

fre 18/5-18 Fler nummer