Glöd · Debatt

Avkriminalisering av cannabis bara första steget

Eduardo Verdugo/AP | Nollvisionen om det narkotikafria samhället har inte fungerat – det är hög tid att vi byter till en nollvision för antalet narkotikadöda, skriver Christan Engström, initiativtagare till Cannabiskrysset.

DEBATT. ”The British Medical Journal stöder ansträngningarna för att legalisera, reglera och beskatta droger för rekreationellt och medicinskt bruk”, skrev den ansedda vetenskapliga tidskriften i en ledare häromdagen. Det fick lobbyorganisationen Narkotikapolisföreningen att reagera. De stöder dagens narkotikapolitik och tror på fortsatt hårda tag (och mer resurser till narkotikapolisen). De menar att om vi legaliserar cannabis hamnar samhället på ett sluttande plan. Nu tyckte de att de hade hittat en rykande pistol handen på sina politiska motståndare. De twittrade triumferande:

”Alla droger borde legaliseras tycker British Medical Journal. BMJ skickar här en tydlig signal att legaliseringsfrågan inte bara handlar om cannabis utan på sikt även andra narkotiska substanser – vilket vi hävdat länge.”

Som aktivist för att avkriminalisera/legalisera cannabis har jag nöjet att för en gångs skull ge Narkotikapolisföreningen rätt. Det hör inte till vanligheterna, så därför är det väldigt roligt.

Inför riksdagsvalet i år har jag tagit initiativ till den tvärpolitiska personvalskampanjen Cannabiskrysset. Inget av de nuvarande riksdagspartierna vill avkriminalisera personligt bruk och innehav av cannabis. Men på riksdagslistorna för flera partier finns det enskilda kandidater som vill det. ”Kryssa någon som vill avkriminalisera cannabis” är budskapet som möter besökarna på Cannabiskrysset.org.

Men precis som Narkotikapolisföreningen misstänker har Cannabiskrysset en dold agenda. Inte särskilt väl dold (för den förklaras på sajten), men ändå. Att avkriminalisera cannabis är ett första steg mot en human och effektiv narkotikapolitik. Många delstater i USA och allt fler länder i EU har redan insett det, och rör sig i den riktningen. Men det är bara första steget. Det verkliga målet är ta ett helhetsgrepp om narkotikapolitiken, för att minska narkotikaskadorna och rädda liv.

Avkriminalisering av cannabis skulle omedelbart underlätta polisens arbete i utsatta förorter. Istället för att bli hatade för att de tvingar ungdomar till förnedrande pissprover bara för att samla pinnar till statistiken, skulle de kunna fokusera på att upprätthålla ordning och trygghet i förorterna tillsammans med dem som bor där. Patienter som behöver medicinsk cannabis skulle själva kunna odla sin medicin utan att bli betraktade som brottslingar.

Legalisering och reglerad försäljning av cannabis (tänk Systembolaget) skulle lösa ytterligare problem. Då blir de kriminella gängen i förorterna av med en av sina viktigaste inkomstkällor, och en av anledningarna att skjuta varandra med automatvapen.

Men de riktigt stora vinsterna i människoliv får man genom att lägga om till en skademinimerande politik även för de tunga drogerna. Nollvisionen om det narkotikafria samhället har inte fungerat. I dag är det lättare än någonsin för den som så önskar att få tag på narkotika, samtidigt som den repressiva narkotikapolitiken har givit Sverige de näst högsta dödstalen i Europa. Enligt statistiken från EU har Sverige 100 narkotikadöda per miljon vuxna invånare. Portugal, som avkriminaliserade allt narkotikabruk redan 2001, och som satsar på hjälp och vård istället för att hota med poliser och straff, har som jämförelse 6 döda per miljon.

Den här skillnaden i dödstal är inte försvarbar. Det är hög tid att vi byter till en nollvision för antalet narkotikadöda, och börjar lära av vad som faktiskt har fungerat i andra länder i världen. Då är avkriminalisering av bruket och brukarna det första steget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV