Radar · Nyheter

Fikru Maru släppt från fängelse i Etiopien

Privat / Handout | Hjärtläkaren Fikru Maru har släppts från fängelset i Etiopien.

Hjärtläkaren Fikru Maru har släppts från fängelset i Etiopien. Han har suttit fängslad i Addis Abeba sedan 2013. ”Det är härligt att vara ute i fria luften”, säger Fikru Maru till SVT.

I förra veckan kom signaler om att Fikru Maru snart skulle friges efter fem år i etiopiskt fängelse. Och på tisdagen kom beskedet från hans dotter som är på plats i Etiopien: Fikru Maru är släppt.

– Det är svårt att uttrycka känslorna nu. Det är härligt att vara ute i fria luften, sade Fikru Maru på telefon till SVT Nyheter strax efter beskedet.
Fikru Marus advokat Hans Bagner bekräftar frisläppandet för TT.

– Ja, det stämmer. Det här är något som man nästan bara kunnat drömma om. Vi har emellanåt kanske inte trott så mycket på det här. Så det känns fantastiskt.

TT: Har du hunnit tala med Maru efter detta?

– Nej, inte med Fikru. Jag har haft viss kontakt med dottern, säger Bagner.
Det var ett tag sedan jag talade med honom, han har varit svårtillgänglig på telefon. Och jag har inte varit nere där sedan i nyår.

Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013, till en början misstänkt för mutbrott och senare terroristbrott. I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset som han hölls i under tiden som han misstänktes för mutbrott.

– Men nu är han alltså fri och kan förhoppningsvis återvända hem inom kort.
Jag vill åka hem nu. Jag kommer hem till Sverige, det lovar jag, säger Fikru Maru till SVT.

Fakta: Fikru Maru

Fikru Maru, född 1950, är en svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Han sitter fängslad i huvudstaden Addis Abeba sedan den 12 maj 2013.
2010 anklagades han för smuggling av vårdutrustning till sin klinik i Addis Abeba, men åtalet lades ner. 2013 fängslades han återigen, för misstänkt mutbrott.

Han frikändes i maj 2017 för mutbrott, men åtalades då i stället för terrorbrott. Han påstods ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kilintofängelset han hölls i, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.
Den 8 maj i år friades Maru från anklagelserna om terrorbrott, enligt hans advokat Hans Bagner.

Sverige har flera gånger protesterat mot hur Maru behandlas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV