Radar · Nyheter

Tandvård för dyrt för många pensionärer

Pontus Lundahl/TT | 13 procent av alla pensionärer söker inte tandvård trots att de behöver, enligt en undersökning.

Mer än var tionde pensionär söker inte tandvård trots att de behöver – hälften av dem avstår för att det är för dyrt. ”Det här ska inte behöva vara en klassfråga”, säger Anna Werkelin Ahlin i Pensionärernas riksorganisation (PRO).

En ny Sifoundersökning visar att dryga häften av de pensionärer som avstår tandvård gör det av ekonomiska skäl. Det motsvarar 150 000 personer som alltså inte har råd att gå till tandläkaren.

– Det är ett jättestort problem, inte bara för pensionärers munhälsa utan för deras hälsa i stort. Allt mer forskning visar på samband mellan munhälsan och en rad allvarliga sjukdomstillstånd, som exempelvis olika hjärt- och kärlsjukdomar, säger Anna Werkelin Ahlin.

PRO kräver nu att tandvården ska ingå i sjukvårdens ordinarie högkostnadsskydd. Det skulle betyda att man inte behöver betala högre avgifter än 1 100 kronor per år.

– Tandvården måste bli mer ekonomiskt tillgänglig, vi ser att det är betydligt färre som avstår övrig hälsosjukvård än tandvård av ekonomiska skäl, säger Anna Werkelin Ahlin.

1 044 pensionärer deltog i undersökningen, som gjordes mellan den 8 januari och 1 februari 2018.

Fakta: Tips om man inte har råd med tandvård

Här är PRO:s tips för dig som inte har råd med tandvård:

Diskutera insatserna med tandläkaren, kanske finns möjlighet att dela upp betalningen eller att välja en billigare insats.

Be om ett pris- och behandlingsförslag från en annan tandläkare.

Ta ett lån från en bank eller annan aktör.

Ansök om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten.
Källa: PRO