Radar · Nyheter

Så gör du världen mer bivänlig

Per Bengtson / Naturskyddsföreningen | Rödmurarbi på jordgubbsblomma.

Klimatförändringar, bostadsbrist och bekämpningsmedel är några av anledningarna till att antalet vilda bin och humlor har minskat kraftigt de senaste åren. Men det finns saker vem som helst kan göra för att göra världen lite bivänligare.

Trots sin ringa storlek har världens bin och humlor ett stort jobb att utföra. Uppskattningsvis en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin eller humlor och den kraftiga minskningen över hela världen har lett till att man på vissa ställen måste pollinera träd och växter manuellt.

Förändrat landskap där betesmarker och ängar växer igen och ett högintensivt jordbruk med monokulturer är en del av förklaringen.

– Det påverkar ju också den biologiska mångfalden på flera nivåer. För att förbättra för bina behöver vi dels jobba mer på miljöområdet bland annat inom jordbruket men det finns också saker man själv kan göra som kan göra stor skillnad, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har nu lanserat en ny kampanj med tips på hur vem som helst kan underlätta för vilda bin och humlor bland annat genom att se till att det finns mat, boende och vatten under hela säsongen.

Bostadsbrist är ett stort problem för vilda bin och något som man med enkla medel kan hjälpa till med. Ta en träbit, borra sex centimeter djupa hål i den och häng upp den på en solig plats i trädgården eller på balkongen.
Genom att registrera hotellet på bivänlig.nu kan man också hjälpa till med att samla in information till forskare på Lunds universitet.

– Den informationen kan förhoppningsvis leda till att vi får mer kunskap om hur vi hjälper vilda bin, vart de trivs och vart de inte trivs, säger biolog och projektledare på Naturskyddsföreningen Per Bengtson.

Hänger man dessutom upp hotellet i sin egen trädgård kan man få extra hjälp att pollinera fruktträd, blommor och buskar.

– De här bina har ju en aktionsradie på ett par hundra meter. Så man hjälper sin egna lilla trädgårdsmästare men man får ju också något tillbaka, säger Per Bengtson.

Många tycker bin är läskiga för att de kan stickas men enligt Bengtson behöver man inte vara för orolig för vilda bin.

– Det folk tänker på är ju bin som bor i stora kupor kanske 50 000 tillsammans och om man kommer för nära vill de försvara sig. Men de ensamlevande bina och humlorna, som gillar den är typen av enrumsboende, är väldigt fredliga och det finns också solitära getingar som är väldigt fredliga.

Fakta: Fler tips på bivänliga aktiviteter:

•Köp ekologisk mat så minskar du användningen av bekämpningsmedel som används.

• Odla blommor på balkongen eller i trädgården så att bina har mat hela säsongen.

• Klipp inte hela gräsmattan, lämna kvar en bit där vilda blommor kan växta fritt och hugg inte ner träd och buskar som blommar.

• Bygg ett bihotell genom att borra hål i en trädbit och hänga upp i ett träd.

• Gör en bivattnare genom att hälla lite vatten i en skål med kulor eller stenar så att bina har någonstans att sitta.
Källa: Naturskyddsforeningen.se/bivanlig/