Glöd · Debatt

Med nyckeln bevarad i 70 år

Leif R Jansson/TT | "Palestinier på flykt måste ges chans att återvända", skriver företrädare för Palestinagrupperna.

DEBATT. Hoppet är det sista som överger en människa. För 70 år sedan fördrevs 750 000 palestinier från sina hem. Husnycklarna tog de med sig. Som de flesta flyktingar hoppades de, att de skulle kunna återvända hem när kriget tog slut, vilket också krävdes av FN i resolution 194. Israel gjorde omedelbart klart att några flyktingar aldrig skulle tillåtasåtervända. Deras egendom konfiskerades.

Under kriget 1948- 49 flydde palestinierna i panik när de hörde om massakrerna som de judiska styrkorna hade genomfört, bland annat i Deir Yassin, al-Husayniyya, Burayr, Ein Hod och Isdud. Över 400 byar blev tömda på sin befolkning och många raserades.

Israel struntade i FN:s delningsplan och intog omedelbart positioner utanför sina områden. De erövrade hela Galiléen, Negev och västra Jerusalem, som enligt FN skulle bli en internationell stad.

Fördrivningen, som palestinierna kallar Katastrofen, al Nakba, är inte över – den pågår än idag. Olagliga israeliska bosättare stjäl mark, attackerar bönder och barn på väg till skolan. Armén river bostäder, skolor och vattenbrunnar och går in i palestinska byar och städer, ofta för att trakassera och provocera fram våld. Barn och vuxna fängslas i militärdomstol där 99,7 procent av de åtalade fälls. Andra hållsinspärrade långa perioder utan rättegång elleråtal i så kallat ”administrativt förvar.”

De illegala bosättarna lyder under Israels civila lagar, medan palestinierna tvingas leva under militära myndigheter och lagar. Nu skjuter arméns prickskyttar dessutom mot obeväpnade Gaza-bor som demonstrerar för rätten att återvända, the Great March of Return.

Israel vill göra livet så svårt för palestinierna att de pressas till att fly – än en gång. Många har tvingats fly flera gånger – en del av dem är nu i Sverige, som palestinska flyktingar från Syrien. Världssamfundet har ett särskilt ansvar och måste se till att flyktingarnas situation blir löst – genom återvändande eller kompensation.

Israel är det enda landet i världen som skapades genom en FN-resolution och bör inte tillåtas att under 70 år blankt strunta i de resolutioner, som är förenade med krav på efterlevnad samt mot folkrättens konventioner och deklarationer.

Katastrofen, al Nakba, måste få ett slut och palestinierna på flykt ges chans att återvända och använda de nycklar som bevarats i 70 år. Resolution 194 gäller än.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV