Radar · Nyheter

Iranavtalet i Europas händer

AP/TT | ranska parlamentsledamöter bränner två pappersark som föreställer den amerikanska flaggan och kärnenergiavtalet, samtidigt som de sjunger antiamerikanska sånger i parlamentet i Teheran.

Nu är det upp till de europeiska ledarna att få Iran att inte överge det globala kärnenergiavtalet. EU försäkrar att Iraninte riskerar några sanktioner från Bryssel så länge de håller fast vid avtalet. Samtidigt varnar Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei regeringen för att lita på Europa.

Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland – som samtliga är parter i avtalet – har motsatt sig den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att lämna överenskommelsen, och signalerat att de vill fortsätta samarbeta med Teheran för att hålla liv i den.

– Vi kommer även fortsatt att hedra överenskommelsen, och vi kommer att göra allt för att säkerställa att Iran håller sig till avtalet, lovar Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt nyhetsbyrån AFP.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att avtalet inte är dött bara för att USA drar sig ur.

Regionen förtjänar bättre än ytterligare destabilisering framkallad av ett amerikanskt tillbakadragande. Vi vill hålla kvar vid det och se till att även Iran gör det, att Iran agerar med återhållsamhet, säger han i en intervju med radiokanalen RTL.

I ett gemensamt uttalande skriver EU-ländernas regeringar att EU kommer att fortsätta följa kärnenergiavtalet trots USA:s beslut att dra sig ur. De försäkrar också att Iran inte kommer att drabbas av några europeiska sanktioner så länge landet håller sig till avtalet.

På måndag ska de franska, brittiska och tyska utrikesministrarna träffa företrädare för Iran, enligt franska regeringen.
Irans president Hassan Rohani har sagt att landet kommer att hålla avtalet tills vidare. Men i ett tv-sänt tal till Irans regering går ayatolla Ali Khamenei till angrepp mot Europa.

– Vi hör att ni vill fortsätta kärnenergiavtalet med tre europeiska länder. Jag litar inte på de länderna, säger han.

Han varnar även för att lita på utländska ledare.

– Deras ord är värdelösa. De säger en sak i dag och en i morgon. De har ingen skam i kroppen.

I ett tal i Vita huset meddelade Trump att USA lämnar avtalet, trots att flera världsledare har försökt övertala honom att ändra sig. Trump anser inte att överenskommelsen i sin nuvarande form hindrar Iran från att utveckla kärnvapen.

USA kommer nu att återinföra tidigare sanktioner mot Iran och dessutom utöka dem.

FN:s atomenergiorgan IAEA har flera gånger slagit fast att Iranfaktiskt hållit sig till avtalet, senast på onsdagen. USA:s beslut har lett till starka reaktioner.
Ryska regeringen är ”djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktelser enligt JCPOA”, skriver utrikesdepartementet i Moskva i ett uttalande.

I Peking lovar man att skydda överenskommelsen.

– Kina uppmanar alla relevanta parter att inta en ansvarsfull hållning, att ha det långsiktigt allmänna bästa i åtanke, att eftersträva en politisk och diplomatisk lösning och hålla konflikter under kontroll, i syfte att så snart som möjligt återvända till rätt spår när det gäller att implementera avtalet, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Bland annat Turkiet spår att en rad nya konflikter kan uppstå.
”Att USA lämnar överenskommelsen är ett beslut som kommer att orsaka instabilitet och nya konflikter”, twittrar Ibrahim Kalin, talesperson för den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Från Israel och Saudiarabien kommer däremot stöd för Trumps linje.
Israel stödjer till fullo president Trumps djärva beslut i dag att vända ryggen till det katastrofala kärnenergiavtalet med terroristregimen i Teheran, säger den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergiavtalet som den amerikanske presidenten tillkännagivit”, skriver utrikesdepartementet i Riyad i ett uttalande.

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt.

Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV