Nyhetsmagasinet Syre Nummer 262 tisdag, 8 maj 2018
Radar – Nyheter

Storbritannien vädjar till Trump om Iranavtal

Pressen ökar på USA:s president Donald Trump att inte överge Iranavtalet. Storbritanniens utrikesminister är den senaste att uppmana Trump att upprätthåll avtalet som måste förnyas senast 12 maj.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson ber USA:s president Donald Trump att inte överge det globala kärnenergiavtalet med Iran. Det är inte perfekt, men det finns i nuläget inget bättre alternativ, skriver Johnson i en debattartikel publicerad i The New York Times, inför ett möte med amerikanska regeringsföreträdare i Washington.

Trump har hotat att dra sig ur avtalet med Iran, som ska förnyas senast 12 maj. Överenskommelsen förhandlades fram 2015 mellan Iran, USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina, och innebär sanktionslättnader för regimen i Teheran, i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik.

Trump vill omförhandla avtalet som han menar är för snällt mot Iran. Men Iran har vid flera tillfällen sagt att man inte kommer att gå med på att omförhandla avtalat. I ett tv-sänt tal på måndagen upprepade Irans president Hassan Rouhani landets hållning.

– Om de vill försäkra sig om att vi inte är ute efter kärnvapen har vi upprepade gånger sagt att vi inte är det. Men om de vill försvaga Iran i regionen och globalt kommer Iran att göra kraftigt motstånd, sa Rouhani.

Iran nekar till att man försökt utveckla kärnvapen och hävdar att landets kärnenergiprogram var för civila ändamål. Trump anser att avtalet har ”fruktansvärda brister”, vilket har lett till missnöje och oro bland USA:s allierade i Västeuropa.

Storbritannien, Tyskland och Frankrike har ställt sig bakom nuvarande avtal som också fått stöd av EU.

Men i ett försök att övertala USA att stanna kvar i avtalet har länderna även sagt att man är villig att inleda samtal med Iran om landets ballistiska missilprogram och vad som ska ske med kärnvapenprogrammet efter 2025 när nuvarande avtal löper ut.


Nummer 262 tis 8/5-18

Fler nummer

Innehåll

Nummer 262

tis 8/5-18 Fler nummer