Nyhetsmagasinet Syre Nummer 262 tisdag, 8 maj 2018
Radar – Nyheter

Malmö häver avtal efter SFI-fusk

Nu häver Malmö stad utbildningsavtal med en av stadens externa anordnare av SFI-utbildning. Drygt 600 elever förflyttas till Komvux och de anställda har erbjudits anställning via kommunen.

Beslutet togs efter att utbildningsanordnaren Astar i mars polisanmäldes för bedrägeri, då de hade skickat in felaktiga personallistor med fler läraranställda än vad de faktiskt har. Enligt ett pressmeddelande från Malmö stad är företaget skyldig kommunen minst 34 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar.

– Vi har naturligtvis förberett oss för den här situationen. Signalerna från Astar har varit att företaget inte kommer att göra rätt för sig inom de 30 dagar de haft på sig, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirekt i ett pressmeddelande.

Samtliga elever erbjuds istället undervisning via Komvux.

– Eleverna är vårt ansvar, även de som studerat och studerar hos våra externa avtalspartners. Vårt fokus nu är att övergången ska bli så enkel som möjligt för dem, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirektör Malmö stad i ett pressmeddelande.

Även utbildningskoncernen Hermods har polisanmälts för liknande fusk och Malmö stad kräver tillbaka minst 4,7 miljoner kronor.


Nummer 262 tis 8/5-18

Fler nummer

Innehåll

Nummer 262

tis 8/5-18 Fler nummer