Nyhetsmagasinet Syre Nummer 262 tisdag, 8 maj 2018
Radar – Nyheter

Ingen migrationsuppgörelse före valet

Moderatledaren Ulf Kristersson fortsätter att vädja om en uppgörelse om migrationspolitiken med Socialdemokraterna. Men vare sig han eller statsministern tror på en sådan före valet, statsministern vill vänta in EU.

I duellen med Stefan Löfven i Expressens Bara politik försvarade Kristersson Löfvens omsvängning hösten 2015 och S senaste utspel om skärpt migrationspolitik. Löfven fick frågan om vad han tycker om att Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson sagt att det är MP som står för humanismen vid regeringsbordet. Han svarade att det är bra att MP gör det men det gör också hans eget parti.

– Socialdemokraterna står upp för asylrätten, vi har tagit ett oerhört stort ansvar under flyktingkrisen. Men det är bara så att vi kan inte ta ett oproportionerligt stort ansvar. Vi ska göra vår del, men inte mer, sade Löfven.

Kristersson tog Löfven i försvar och tillade att den som anklagar någon att inte stå för humanism gör det lätt för sig.

– Vi slarvar bort det i plakatpolitik och beskyllningar i stället för att nu lösa ett problem som svenskarna tycker är stort och viktigt, sade Kristersson och fortsatte tala för en uppgörelse mellan S och M om en långsiktig migrationspolitik.

Stefan Löfven avfärdar inte Kristersson, men tycker att det är ”hårresande” att Moderatledaren antytt att Sverigedemokraterna skulle kunna vara med. Kristersson sade att han inte har sagt det, eller att det åtminstone blivit en del missförstånd om just det.

– SD vill inte stå upp för asylrätten, det är lönlöst, sade Löfven.

Löfven tror inte på en uppgörelse före valet, säger han till TT efter duellen. En eventuell EU-uppgörelse måste väntas in, den skulle styra mycket.

– Men jag vill ge ett tydligt besked till det svenska folket att vi har alla förutsättningar att sluta en bred politisk överenskommelse om migrationspolitiken som är hållbar, säger han.

Ulf Kristersson tyckte dock, enligt vad han säger till TT, att statsministern inte verkar så angelägen.

– Statsministern verkar inte vilja diskutera saken överhuvudtaget. Jag sade bara att det här är bråttom. Vi har haft en dålig migrationspolitik under många år, vi kan inte tillåta att den här frågan förstör all annan politik och förgiftar samtalsklimatet.


Nummer 262 tis 8/5-18

Fler nummer

Innehåll

Nummer 262

tis 8/5-18 Fler nummer