Radar · Nyheter

CHP utmanar Erdogan om fängslad kandidat

AP/TT | Muharrem Ince, presidentkandidat för Turkiets största oppositionsparti, det republikanska och sekulära CHP.

Muharrem Ince, presidentkandidat för Turkiets största oppositionsparti CHP, bröstar upp sig och uppmanar president Recep Tayyip Erdogan att frige det prokurdiska HDP:s fängslade kandidat Selahattin Demirtas inför valet.

– Låt inte Demirtas sitta fortsatt fängslad. Kom, låt oss tävla som män, sade Ince vid ett kampanjmöte för anhängare till det republikanska och sekulära partiets anhängare i hemstaden Yalova.

CHP nominerade Muharrem Ince i fredags, medan HDP sedan tidigare nominerat sin före detta partiledaren Demirtas. Han är dock frihetsberövad och riskerar 142 års fängelse för påstådda kopplingar till den terrorstämplade gerillarörelsen PKK.

Inför valet den 24 juni CHP har tillsammans med oppositionella Iyi (Det goda partiet), konservativa SP och Demokratiska partiet (DP) format en allians mot Erdoganregeringen. Men trots alliansen har de nominerat egna presidentkandidater, där Iyis Meral Aksener har tippats ha god chans att utmana Erdogan.

Presidentens regerande AK-parti har å sin sida en valallians med nationalistiska MHP.

Skulle Erdogan vinna valet, som ger presidenten ökade maktbefogenheter, kommer han att regera ytterligare en femårsperiod med fortsatta möjligheter att omforma av det politiska systemet i landet som han inledde redan som premiärminister 2003.

Fakta: Tidigarelagt val

I april meddelade president Recep Tayyip Erdogan att presidentvalet ska hållas den 24 juni i år – i stället för som planerat i november 2019. Erdogan lämnade beskedet efter ett möte med Devlet Bahceli, ledare för nationalistpartiet Nationella handlingspartiet och nära allierad med Erdogan. Bahceli hade då krävt att valet skulle tidigareläggas och hållas i augusti.

Insatserna är betydande. Den som vinner kommer att få de ökade befogenheter som det folkomröstades om i våras.

Efter beskedet om att valet ska hållas i juni har Turkiets största oppositionsparti CHP krävt att undantagstillståndet som infördes efter kuppförsöket 2016 omedelbart ska upphöra. Argumentet är att det inte går att hålla ett val under dessa förhållanden.

I stället har undantagstillståndet förlängts.