Radar · Nyheter

Upprop för öppenhet i klimatförhandlingar

Jessica Gow/TT | Jytte Guteland upplevde att starka intressen bromsade kraftfulla beslut när EU gjorde om systemet med utsläppsrätter.

Lobbyister bromsar klimatarbetet i det fördolda. Det menar ett 90-tal europaparlamentariker som i ett öppet brev kräver större öppenhet i klimatförhandlingar.

Brevskrivarna riktar sig till klimatkommissionär Miguel Arias Cañete och energikommissionären Maroš Šefčovič. Uppmaningen är att EU ska stödja en policy mot intressekonflikter inom FNs klimatförhandlingar.

– Det handlar om att hjälpa politikerna att leva upp till medborgarnas krav och inte sätta sig i knäna på lobbyister. I dag upplever jag att olika intressenter visserligen säger sig vilja ha en ansvarsfull klimatpolitik på pappret, men bromsar när det kommer till att införliva den i lagstiftning, säger Jytte Guteland (S), som är en av undertecknarna.

Som en av socialistgruppens företrädare under förhandlingarna inom EU om utsläppsrättssystemet såg hon hur starka intressen kan få sin vilja fram.

– Jag såg hur tungt industrin lobbade för att minska ambitionerna.

Bland annat reagerade Jytte Guteland mot att cementindustrin under förhandlingarnas sista veckor fick med sig makthavarna på fördelaktiga villkor.

– Jag var upprörd över att de fick fri tilldelning av utsläppsrätter. Utsläppshandeln fungerar därmed som en subvention för cementindustrin snarare än att pressa den till omställning.

Jytte Guteland är optimistisk om möjligheterna till en ansvarsfull klimatpolitik, trots att tunga intressen bromsar.

– Vi lever i en mer polariserad tid än för tio år sedan. Klimatförnekare tar plats på den politiska scenen, men samtidigt har vi som vill ha en mer ambitiös klimatpolitik stärkts.

Poliariseringen kan underlätta kraftfulla beslut, tror hon. Men då måste dragkampen ske öppet, inte i slutna korridorer.

– Om konflikten är tydlig och i rampljuset får medborgarna också en chans att dra sitt strå till stacken för att stärka dem som vill leva upp till Parisavtalet.

Miljöpartisten Max Andersson var en av initiativtagarna till brevet som undertecknades. De svenska parlamentarikerna från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ ställde sig bakom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV