Glöd · Debatt

Piratpartiets drogpolitik svartmålas

Ted S.

DEBATT. Den 26/4 kritiserade polisensinsatschef Lennart Karlsson (före detta lobbyist på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle) och socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) vår informationskampanj om cannabislegalisering som väg till att bekämpa gängvåldet.

SVT lade ut två artiklar där man helt överlät åt ovan nämnda personer att beskriva vad vi gjort, utan att lämna något utrymme åt den politiska sakfrågan. I sin rapport-sändning på kvällen lät man Lennart Karlsson framföra lögner (”citat”) oemotsagd.

Aftonbladet gick steget längre och satte rubriken ”Piratpartiet delar ut knarkreklam till barn” – något som är direkt felaktigt. Vi har inte delat ut reklam för knark, vi har delat ut politiskt kampanjmaterial där vi påpekar vikten av att legalisera cannabis. Vi har inte heller delat ut detta till barn – vi prioriterar att lägga våra begränsade resurser på röstberättigade väljare.

I sin text skriver Aftonbladet att flygbladets budskap är att cannabis är ofarligt, något som är en direkt lögn. Detta hade Aftonbladet vetat om man läst flygbladet. Samma lögn skrev SVT i sina artiklar, vilket dock rättades efter att felet påpekats. Tyvärr rättades det bara på nätsidan, och man justerade inte sin sändning i rapport.

Nåväl. Vi lägger frågan om att SVT och Aftonbladet mest är intresserade av att svartmåla vissa politiska aktörer åt sidan. Nu till sakfrågan. Piratpartiet har två huvudskäl till att cannabis behöver legaliseras:

1. Vi vill bekämpa gängvåldet. Det våld som i högre grad drabbat oss de senaste åren beror ofta på uppgörelser mellan olika gäng, som strider om att kontrollera marknaden för cannabisförsäljning. Detta är inget vi hittat på, utan något som Polisens Nationella Operativa Avdelning håller med om. Genom att ta marknaden för cannabis från gängen försvinner deras intäkter och anledningar till uppgörelser.

2. Vi vill minska de narkotikarelaterade dödsfallen. Sverige har en av Europas högsta siffror för narkotikarelaterade dödsfall. Detta beror på vår omänskliga drogpolitik. Människor som behöver vård blir istället straffade, och därför brukar många okontrollerade droger som efterliknar t.ex. cannabis men inte är narkotikaklassade än. Dessa droger kan vara dödliga i mycket små doser utan att brukaren vet om det.

Att Sverige behöver vända kurs i drogpolitiken är inte en extremistisk åsikt. Vi i Piratpartiet har stöd från WHO, tidigare samordnare för regeringens drogpolitik och FN – även om vi inte alla är överens om den exakta riktningen för politiken.

Vi vill föra en evidensbaserad drogpolitik med skademinimering i fokus och början på den är en legalisering av cannabis. Vi hoppas att SVT och Aftonbladet framöver väljer att lyfta den politiska diskussionen, istället för att sprida desinformation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV