Radar · Nyheter

Kritik mot nya LSS-direktiv: De som far illa nu hjälps inte

Kallestad, Gorm | Att slopa besparingskraven hjälper inte alla dem som just nu far illa i systemet, anser kritiker.

Besparingskraven i LSS-utredningen slopas – och organisationer för funktionshindrade jublar. Men kritiker framhåller samtidigt att det inte hjälper alla dem som just nu far illa i systemet.

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) har i två års tid krävt att besparingskraven ska tas bort från utredningen.

– Det var ju det enda rimliga, för det har varit en väldig slagsida åt besparingar i den här utredningen, säger förbundsordförande Maria Persdotter.

Ändringen måste nu få ordentligt genomslag i utredningens fortsatta arbete, anser hon. Men hon påpekar också att situationen därmed inte är löst. De senaste åren har en stor grupp som borde ha statlig assistansersättning rasat ur systemet, enligt RBU.

– Det är många familjer som har barn med funktionsnedsättning som far fruktansvärt illa och som inte får i närheten av den hjälp som de har rätt till. Så regeringen borde göra något åt det akuta läget som är just nu, säger hon.

Hon pekar bland annat på att andning inte betraktas som ett grundläggande behov, och att Försäkringskassan talar om ”normalt föräldraansvar” långt upp i åldrarna, exempelvis när det handlar om att mata en 15-åring. Jämfört med när regeringen tillträdde har 1 400 färre statlig assistans idag enligt RBU.

– Man kunde snabbändra i den här lagen. Jag tycker att regeringen måste kunna ta ställning till det här med vad som är normalt föräldraansvar till exempel. För under tiden man inte tar ställning pågår den här katastrofen ute i familjerna, säger Maria Persdotter.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill att regeringen går ett steg längre.

– Det handlar inte bara om att stoppa neddragningarna utan också om att rätta till de stora brister som har kommit med olika domar och som gjort att många behövande har råkat illa ut. Det uppmanar vi regeringen att ta tag i omedelbart, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Kristdemokraternas Emma Henriksson, ordförande i riksdagens socialutskott, frågar sig hur stor förändringen verkligen blir.

– Det är en utredning som hållit på i två år, som får elva veckors förlängd tid, det är klart att det mesta arbetet har de redan gjort. Och om jag tolkade Lena Hallengren rätt på presskonferensen så behöver de inte explicit genomföra besparingar längre – men det får inte heller fortsätta att öka, säger hon.

Men Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är nöjd.

– Vårt krut har legat på att ändra direktiven och få till den här förändringen. Det betyder mycket för allas tillit till att samhället finns där när vi behöver det som mest. Nästa steg blir att verkligen baxa igenom en tryggare lagstiftning, säger han till TT.