Radar · Nyheter

Idrottare i manifestation för utvisningsstopp

Anna Karolina Eriksson/TT | Hundratals samlades för att visa sitt stöd för ensamkommande barn och unga i Stockholm på söndagen.

Få stopp på utvisningarna – och samla kraft inför valet. Hundratals samlades i Stockholm för att visa sitt stöd för ensamkommande barn och unga. I centrum stod idrottsrörelsen som i ett upprop kräver att regeringen sätter stopp för utvisningarna av ensamkommande.

– Det finns ett otroligt engagemang, över tusen föreningar har anslutit till uppropet #fairplay, sade initiativtagaren Nisse Segerson till TT innan han lämnade över uppropet till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vid den manifestationen som hölls i Stockholm.

Den alpina skidåkaren och OS-guldmedaljören André Myhrer deltog vid överlämningen.

– Jag har själv en fantastisk ensamkommande i min närhet, och jag känner att jag vill visa mitt stöd till honom genom att vara här.

Bakom söndagens manifestation står yrkes- och volontärnätverket #vistårinteut, som vill se amnesti för alla ensamkommande som varit i Sverige mer än ett år. Frågan engagerar alltifrån socionomer, präster och familjehem till idrottare och artister.

– Det brinner jag för, att det ska bli enklare för folk som kommer hit att få stanna, säger Björn Dixgård från Mando Diao till TT.

Frågan om ensamkommandes rätt att stanna är brännhet. Tidigare i veckan blev det klart att Centerpartiet säger ja till regeringens förslag om ensamkommande. Förslaget ska ge runt 9 000 ensamkommande unga med utvisningsbeslut en möjlighet att få uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Flera villkor ska dock vara uppfyllda, bland annat att den ensamkommandes asylansökan ska ha registrerats hos Migrationsverket senast den 24 november 2015. Dagen innan, den 23 november, kom 18-årige Mohammad Zare till Sverige från ett liv som papperslös afghan i Iran. Det är oklart huruvida han får stanna,. Första avslaget kom innan jul.

– Nu väntar jag på besked från migrationsdomstolen, men det verkar inte bli positivt, för alla mina vänner har fått avslag, säger han.

TT: Hur känns det att vara på manifestationen i dag?

– Folk bryr sig, det är härligt att se kärleken.