Radar · Nyheter

Vi står inte ut: 4 000 omfattas inte

Johan Nilsson/TT | Fatemeh Khavari på Medborgarplatsen i Stockholm där ensamkommande i höstas protesterade mot utvisningarna.

I veckan kom beskedet: Centerpartiet släpper igenom lagen som ska ge en del av de ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Bland de som kämpat för ungdomarna är glädjen stor – men arbetet fortsätter för dem som inte omfattas.

– Det är en stor seger. Vi är glada över att 9 000 personer får chans att stanna och även för att Sverige får 9 000 nya möjligheter, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.

Men Ung i Sverige tänker inte nöja sig. – Det är tusentals som inte omfattas av lagen. De har väntat 14 månader istället för 15 eller kommit efter den 24 november. Nu fortsätter kampen för dem.

Enligt Vi står inte ut rör det sig om runt 4 000 ensamkommande unga som inte omfattas.

– Man löser problemet till 75 procent. Nu måste vi visa på det absurda i att inte ta hela steget. De 4 000 som är kvar kommer ju skapa mer problem än de 9 000 som kan få stanna, säger talespersonen Kinna Skoglund.

En viktig del i arbetet som nu tar vid för nätverket blir enligt Kinna Skoglund att peka på den rättsosäkerhet som hon menar är bakgrunden till lagförslaget.

– Det har talats en del om felaktiga åldersbedömningar, problem med tolkar och långa handläggningstider. Men det handlar om en rad olika saker som tillsammans gett en stor rättsosäkerhet. Nu behöver vi informera både allmänhet och medier om varför det här förslaget behövs, säger hon.

Kinna Skoglund ser flera tänkbara lösningar för att också de som inte omfattas av det nuvarande lagförslaget ska kunna stanna. En är att hitta en form för arbetskraftsinvandring.

– Anta att några stora företag går in och garanterar sysselsättning för det här ungdomarna. Då kanske man justera reglerna för spårbyte.