Krönikor

745 städare sabbar inte arbetsmarknaden

Jag ser inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter. Det sa finansminister Magdalena Andersson till Svenska Dagbladet inför vårbudgeten i förra veckan. Av allt socialdemokraterna vill göra efter en möjlig valvinst i höst var detta det allra viktigaste för Andersson att lyfta fram – att inskränka arbetskraftsinvandringen. Det är också en prioritering.

I dag utgör arbetskraftsinvandrade från utanför EU/EES omkring 0,3 procent av de sysselsatta i Sverige, eller cirka 16 000 personer. Ungefär en tredjedel av dem är it-arkitekter och systemutvecklare, ytterligare 10 procent är civilingenjörer. Det här är yrken och branscher där bristen på arbetskraft är svår i Sverige, men där krånglet för att kunna anställa någon från utlandet ändå håller företagen tillbaka. Inte bara hindras då den enskilda anställningen, när företagens expansion hämmas drabbas hela ekonomin och i förlängningen alla svenskar.

Under ett antal år nu har vi matats med exempel på när stjärnutvecklare och företagsledare utvisats från Sverige på grund av små misstag från deras arbetsgivare. Någon har fått några hundra för lite betalt, en annan har tagit ut för lite semester. Sedan utvisas de som straff. I andra länder, som Tyskland, tar man med öppna armar emot topptalangerna som Sverige inte ville ha kvar.

Nu äntligen ska detta rättas till, även om det krävdes en dom i Migrationsöverdomstolen. Men då kommer alltså socialdemokratin med sin nästa offensiv, mot arbetskraftsinvandrare som kanske gör sig lite sämre i intervjuer i de tjusiga affärstidningarna. Städare och diskare, som Magdalena Andersson beskrev, nu ska de ut.

Om man räknar väldigt generöst jobbar det i dag 745 städare i Sverige som kommer från utanför EU/EES och har arbetstillstånd för arbetskraftsinvandring. Inte ens 800 personer, men likafullt i fokus för den socialdemokratiska ekonomiska politiken. Men arbetslösa i Sverige kan utföra de här jobben, säger S-försvarare, vi har ju många nyanlända flyktingar som har svårt att hitta enkla jobb.

Alldeles bortsett från den statiska synen på ekonomin är det något lite rörande i att dessa 800 jobb skulle kunna utgöra skillnaden mellan lyckad och misslyckad integration.

Det är dock uppenbart att det inte är den faktiska mängden jobb de pratar om. I en annan intervju pekade Stefan Löfven ut skogsarbete som något vi inte behövde arbetskraftsinvandrare till, men med skogsarbete arbetar bara 33 arbetskraftsinvandrade från utanför EU/EES. 33 personer!

Men vi vet ju alla vad det handlar om egentligen. Just nu tror de stora partierna i Sverige att man vinner val på att ha så hård invandringspolitik som möjligt. Flyktinginvandringen är redan så gott som stoppad, så därför går S vidare och vill stoppa också arbetskraftsinvandringen. Precis motsatt mot när Sverige införde möjligheten att byta spår, alltså att ansöka som arbetskraftsinvandrare om man hade fått jobb i Sverige men blivit nekad asyl, vill Socialdemokraterna nu täppa till alla möjliga hål i gränsmuren. Ingen jävel över bron!

Det hade varit lustigt om det inte var så sorgligt.

Jag har fått en trädgård och lever numera mitt liv för kompost och täckodling.

Det finns rådjur i närheten av min trädgård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV