Radar · Nyheter

EU och FN samlar och skramlar för Syrien

Virginia Mayo/AP/TT | Rädda barnens högsta chef – Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt – tillhör deltagarna i veckans stora Syrien-konferens i Bryssel.

Samtal och möten i dagarna två ska dra in nya miljardbelopp för att hjälpa civilbefolkningen i Syrien, hoppas EU och FN inför ännu en storkonferens om det krigshärjade landet.

I dag och i morgon sitter världsorganisationer, länder, hjälpgrupper och andra inblandade samlade i Bryssel för att diskutera det krig som nu varat längre än andra världskriget och som fortfarande tvingar otaliga människor på flykt.

Målet är att få in minst motsvarande 60 miljarder svenska kronor till stöd för de krigsdrabbade. Dagens tema är att lyssna på de många hjälporganisationer – NGO:er – som är verksamma både inom och utanför landet.

– Varje dag är NGO:erna på plats i Syrien för att hantera modern tids mest tragiska humanitära kris. De är våra ögon och öron, konstaterar EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides i sitt inledningsanförande.

I morgon väntar sedan mer fokus på vad omvärlden kan göra, med en lång rad utrikes- och biståndsministrar på plats. Allt avslutas framåt kvällen med en genomgång av årets ekonomiska löften.

Ett av dagens ämnen är hur barn och unga ska kunna stöttas.

– Vi har svikit de syriska barnen. Vi är inne på det sjunde året (av krig) och de sviks fortfarande. 2018 har varit ett väldigt blodigt år för syriska barn och ett av de områden de förlorar enormt inom är utbildningen, säger Rädda barnens chef Helle Thorning-Schmidt till nyhetsbyrån AFP.